Вълшебният свят на Иван Милев в нова детска книга

Вълшебният свят на именития български художник, родом от Казанлък, Иван Милев, оживява в богато илюстрована детска книжка, която наскоро имаше своята премиера в София. Изданието е второ поред след книгата „За Майстора на цветовете“, посветена на Владимир Димитров-Майстора, отпечатана по проекта „История на изкуството за деца“ на художничката Кристина Тужарова по текст на Цвета Варадинова. Екипът съставясвоите детски книги след обстойно проучване. Преди да изготвят изданието за Иван Милев, те посещават Казанлък, местната общинска библиотека и художествената галерия. Кристина Тужарова организира и ателие за деца, посветено на художника, в родната къща на Дечко Узунов по време на Нощта на музеите и галериите тази пролет.

Идеята на поредицата е малки и големи да опознаят българските художници и изкуство, казва Тужарова. Изборът, Иван Милевда бъде представен, е дело на читателската публика, която определя и следващия български художник в поредицата.

Книгата за Майстора е изключително добре приета от детската и възрастната публика, такива са и първите отзиви за новото издание, което още преди премиерата в София, се купува онлайн в рамките на предварителна кампания, каквато е практиката на издателството.

Предстои и представяне на „В невидимия свят с Иван Милев“ на издателство „Книги за любители“ в Художествената галерия в Казанлък.

Диана Рамналиева, автор във в. "Трибуна "Арсенал"