В Казанлък създават най-дългата рисунка
В Казанлък ще посрещнат 120-ия Празник на розата с най-дългата рисунка, създадена от талантливи деца и тийнейджъри. Мотото "Да рисуваме заедно Казанлък" обедини децата и младите творци на града за създаване най-дългата рисунка, посветена на празника. Инициативата, подета от Галерия "Ателието" и подкрепена финансово от Община Казанлък, стартира на 1-ви април 2023 година. Рисунката ще бъде завършена на 1 юни – Деня на детето.
Още през 2005 година казанлъшката школа по изобразително и приложно изкуство "Арт линия" започна своята най-дълга рисунка върху картон. Днес тя вече е с размери 20 метра. С новия проект идеята на Галерия "Ателието" е да обедини младите творци на Казанлък за създаването на още по-внушителна творба, сътворена от ръцете и въображението на малките казанлъшки художници. Колко метра ще достигне цялата рисунка, ще се разбере на Първи юни, когато всички заедно ще рисуват в парк "Розариум".
За участие в създаването на най-дългата рисунка на Казанлък "Ателието" покани над 100 деца и млади художници на възраст от 5-17 години. В инициативата се включват НУПИД "Академик Дечко Узунов", школа "Арт линия" при Галерия"Ателието", школа "Ренина" при НЧ "Възродена Искра", школа "Синьо" при НЧ "Искра 1860", школа "Живопис" при Военен клуб- Казанлък, Ателие "Пъстроцвет" при НЧ "Жар", ДГ "Слънчице", ДГ "Звънче". От 60-метровото платно всяка група получи своята част, както и материали, с които ще нарисува своята рисунка до края на м. май.
На 1-ви юни тази година в парк "Розариум" пред Музея на розата ще бъдат събрани отделните части на рисунката. "А всички заедно ще нарисуваме и последната част, за да създадем най-дългата рисунка на Казанлък", казва художничката Ваня Запрянова, ръководител на школа "Арт линия", дала началото на красивата инициатива.
Готовата най-дълга рисунка на Казанлък ще бъде показана на казанлъчани и гостите на града от целия свят в юбилейното празнично шествие на 4 юни 2023 г.