На Старозагорска сцена премиерата на спектакъла е на 8 декември

Световната премиера на балета „Сънят на Пилат“ се състоя в Зала 1 на НДК на 16 октомври. Един истински триумф на българската музика и на многоликото изкуство на танца и съвременните върхове на танцовото и хореографското майсторство. Магия, каквато българската сцена не е виждала от десетилетия, сътвориха композиторът Стефан Димитров, хореографът с международна слава Василий Медведев и трупата на Старозагорската опера.

Зрелищно, пищно, изискано, елегантно, завладяващо, разтърсващо, гениално…чудо… Това са само част от суперлативите, с които щастливците, присъствали на премиерата, описаха спектакъла.

Сценографията и подхранващите въображението костюми на Павол Юраш, Словакия, либретото на Яна Темиз, Русия, Турция, и ценната помощ на хореографа Станислав Фечо от Чехия помогнаха на Василий Медведев да превърне симфоничното произведение на Стефан Димитров в поразяващо сетивата кълбо от положителна енергия, в поема за любовта.
В масовите сцени участва целия балетен състав. Талантливи млади хора от Португалия до Норвегия и от САЩ до Япония танцуваха виртуозно и вдъхновено.
Проникновени любовни сцени, библейски сюжети, нежност и жестокост се преплитат в „Сънят на Пилат“ с модерни режисьорски решения и качествена музика под палката на диригента Владимир Бошнаков. Както каза директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов, „Такъв спектакъл не е имало повече от 40 години – от времето на „Козият рог“.

Приблизително толкова време отлежава в творческото съзнание на Стефан Димитров и идеята за написването на балет, вдъхновен от „Майстора и Маргарита“. Преди четири десетилетия композиторът прочита романа на Булгаков, преди 20 години започва да съзрява сюжетът, а четири години му отнема написването. За първи път „Сънят на Пилат“ е изпълнен като симфонично произведение от оркестъра на Любка Биаджони в рамките на българското европейско председателство.

Директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов връчи на Стефан Димитров и на Василий Медведев почетните плакети на уникалния и единствен за България Фестивал на оперното и балетното изкуство, който тази година ще се проведе за 51-ви път в Стара Загора от 26 ноември до 10 декември. Международният творчески екип обеща да дойде и за премиерата на „Сънят на Пилат”, която в Стара Загора е на 8 декември.

Спектакълът е осъществен от Старозагорската опера със съдействието на фондация „Ценности“, "Палмс мюзик", Министерство на културата, Столична община и Община Стара Загора.