Предложението на казанлъчанин е финалист в конкурса „Дърво с корен“

Да подкрепим младия природолюбител Минчо Минчев и кичестия габър в родното село на Чудомир

Младият природолюбител, краевед и „търсач на минало“ в Казанлък и региона Минчо Минчев стигна до финала на конкурса „Дърво с корен“ на фондация „ЕкоОбщност“ със своето предложение за вековен габър в Средна Сърнена гора. Конкурсът, събиращ историите на любими на хората дървета, се провежда ежегодно от 2010 г. Идеята е да се търсят дърветата, които обичаме, ценим и почитаме, защото с тях ни свързват незабравими лични случки, местни предания или истории от родното ни минало.

От всички подадени предложения четиричленно жури определи 10 финалиста, които преминават на етап онлайн гласуване, а носителят на титлата „Дърво с корен“ за 2021 година ще бъде този, който получи най-много гласове.







Дървото, с което участва в конкурса "Дърво с корен" нашият съгражданин Минчо Минчев, е кичестият габър в родното село на известния хуморист, писател, краевед и художник Димитър Чорбаджийски - Чудомир, а именно село Турия. „Реших да представя това дърво в конкурса, защото е уникално по своята външност и е свидетел на Второто Българско царство – разказа за сайта zakazanlak.bg Минчо Минчев. - Кичестият габър е на над 700 години, с височина 14 метра и 2.4 метра в периметър. Намира се в северните поли на Средна Сърнена гора, недалеч от първенеца й връх Братан. Това е кичест габър, който не е разпространен и не вирее в Средна гора. Според мен, е част от старата българска гора Magna Silva Bulgarica. Този вековен гигант се намира на 7 км. след село Турия, в община Павел баня, по посока хижа „Каваклийка“. Кичестият габър е обявен за вековно дърво на 16 май 1961 г. и е вписан в Националния регистър на вековните дървета. Има сложена табела и детски кът с люлка и маси за отдих пред него. Ням свидетел на Второто българско царство, този габър е посещаван от много туристи от цялата страна, а и от чужбина. Винаги минавам покрай него и слизам да го снимам, когато отивам на село. Десетки снимки имам на това дърво, което за мен е най-рядко в България, защото за кичестия габър се знае, че живее до около 300 години, а този е над 700 години. До него има няколко по-малки габъра, които са го обградили от всички страни. Друг защитен габър в село Турия е топчестият, който не отстъпва също по-своята красота и величие.“

Гласуването става на сайта bepf-bg.org, където можете да изберете любимото си дърво. Тази година гласуването започна на 15 декември 2021 г. и ще продължи до 14 януари 2022 г. От една електронна поща може да гласувате само веднъж. Гласът ще бъде отчетен само след като го потвърдите чрез изпратена на електронната ви поща връзка.
Дърветата победители в конкурса ще станат известни по време на церемонията по награждаване в края на януари 2022 г., на която ще бъде ясен и отличеният от журито участник в допълнителната категория „Млад природолюбител”.

Носителят на титлата „Дърво с корен 2021” ще представи догодина България в международния конкурс „Европейско дърво на годината“, където ще се състезава с победителите в националните конкурси на други 15 страни.

А за предложението на казанлъчанина Минчо Минчев и неговия кичест габър в Средна Сърнена гора, можете да гласувате на линка: https://bepf-bg.org/%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%be-%d1%81-%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%bd/%d1%84%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8-2021/%d0%b3%d0%b0%d0%b1%d1%8a%d1%80-%d1%81%d1%8a%d1%80%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%b0/