Близо 20 кандидатки за бъдещата поп и рок група „Бабс БГ“ се явиха днес на прослушване в НЧ „Искра-1860“ в Казанлък.


Групата, която ще сформира поп певецът Стоян Петров ще е от свежи, артистични и дяволити баби“, на възраст над 65 години.
Идеята за групата е на единия от участниците в първия „„Muzic Idol“ от 2008 година Стоян Петров, който е и председател на четиричленното жури на бъдещия певчески формат, който е без аналог в България. Идеята е от регионален, певческият бабешки проект, да стане национален.


В следващите два дни, до понеделник включително, ще се пресяват кандидатките за „Бабс БГ“.

Кастингът за влизане в „Бабс БГ“ включва интервю с кандидатките и разговор с журито, песен по желание от кандидатката и рецитация.


Първа пред журито, в чийто състав са още: музикалният педагог Стефка Денева, балет майсотрът Веска Кирилова и председателят на НЧ „Искра-1860“ Васил Самарски, се яви баба Радка Пиратка- 75 годишната жителка на Крън Радка Иванова.
Пред журито тя сподели, че прякорът й е измислен от деца от местното училище, във времето, когато едноименната песен за Радка Пиратка била хит. За да покаже, че ненапразно носи този свеж прякор, Радка Иванова запя и песента.


Кандидатки за състава на „Бабс БГ“ са бивши и настоящи учителки, счетоводителки, инженерки, земеделски работнички, бивши синдикални деятелки и самодейки.


Преди началото на кастинга идеологът на певческия формат Стоян Петров,, който е единственият български възпитаник на престижната Музикална академия в Русия- „Гнесен“,почерпи приятли и сподвижници на проекта с направена от самия него „ Бабешка торта“.


Всяка една от явилите се на кастинга баби получи от поп певеца специална ръчно изработена бисквита, с брандирано на нея захарно лого- плакат на проекта.
Веднага след попълване на трупата, „Бабс БГ“ започва репетиции.


Идеята е бабешката група да изпълнява кавъри на модерни и вечни поп и рок парчета, както и евъргрийни.

Групата ще има и комерсиален характер, като амбицията на създателя й е тя да концертира в цялата страна още през следващата година.