На Ивановден - Иванка Краваева и „Сълзи за България“

Бивш арсеналски кадър, главен счетоводител на „Обществено хранене” в Казанлък, икономически експерт, директор на завод „Първи май”, с богата трудова биография и интересен житейски път Иванка Краваева написва първата си книга през 2018 година. Нарича я „Сълзи за България”, заради сълзите на всички близки на сърцето й и за почти непознатите хора, намерили пристан далеч от Родината, но които не престават да милеят за нея. Книгата „Сълзи за България” ще бъде представена навръх имения ден на авторката – Ивановден, 7 януари 2019 година от 17.00 часа в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък.


Иванка Краваева се връща към корените си, към мястото, където задружността в семейството, обичта, уважението, спазването на почитта към възрастните хора е било традиция и закон.

Животът й преминава през социализма, зората на демокрацията, промените след 1989 година, днешното динамично време. Всичко това като на кинолента, но минаваща през спомените и сърцето, Иванка Краваева записва върху белия лист. За да го събере в книгата, която издава с много обич за България, за местата, с които е свързана – с родното Секирово, с Розовец, откъдето е съпругът й, с Казанлък, където преминава целият й трудов път, където се раждат дъщеря й Донка, синът й Пламен и двете й внучки, с планинските върхове, които покорява като заклет турист...

Болка и надежда се преплитат в тази силно емоционална книга през личната изповед на една достойна жена, оставила най-хубавите си години в Казанлък, преживяла и социализъм, и демократичен преход, и радост, и раздяла с близки хора, поели пътя на талантливите млади българи в чужбина, за да търсят реализация. „Да мислим и мечтаем за една нова, цивилизована държава с прекрасната ни природа и хората да бъдат спокойни и щастливи в нея”, това иска Иванка Краваева за своята България, за нашата България. Това е и нейното послание, което отправя към всички нас. А в понеделник, 7 януари, тя очаква своите съграждани, за да ги срещне на живо със „Сълзи за България”.