Агарта – велик подземен град, пазещ дълбоки тайни и поразителни знания. Мария – музикантка, търсеща духовното и даваща поле за изява на творци в различни жанрове. Връзката между двете, колкото и странно да изглежда, се оказва едно невероятно привлекателно място в Казанлък, заредено с много творческа енергия и виталност. Агарта клуб.
Скрит от прекалено вторачения в ежедневието казанлъшки поглед, Агарта клуб е плод на съдружието на две дами – музикалният педагог Мария Стефанова и дизайнерът Нели Стефанова. И двете намират нишата, останала дълги години незаета в града на розите – клуб, където музиканти, поети, писатели, художници срещат своите почитатели на чаша ароматно кафе или бърбън и водят разговори не за неволите на делника или за глобалната политика, а за изкуство и култура. И успяват. Авангардни решения на интериора, съчетани с неподправен уют и виталност – такава е атмосферата в единствения клуб в Казанлък, където творците се чувстват като у дома си, а почитателите на хубавата музика и красивата словестност намират себеподобни.
За трите години на своето съществуване Агарта клуб се превръща в любимо място на джаз музиканти - тук се правят емблематичните джем сешъни, които са задължителен елемент от провеждания вече две години джаз фестивал в Казанлък. Тук свирят пианистът Мирослав Арашнаков, Петър Койчев – китара и Любомир Толумбажиев – цигулка, Надя Тончева и приятели, Жоро от „Остава“, Валери Джамбазов, Венко и Невена Цонева, група „Милениум“, Петко Славов, Николай Славов и Краси Т. и още ред изявени български музиканти. Международни групи представят свои композиции и завладяват казанлъшкатата публика с майсторски импровизации. Тук се представя бардът Митко Динев. Агарта клуб дава сцена на моноспектакъл на Николай Урумов и на спектакъла „Пътят“ на група „Етна“. Правят се литературни четения, подреждат се изложби. А Женя Димова и Румен Денев на прима виста редят стихове по случай Деня на влюбените. Една истинска арт работилница, в която творци и техните почитатели стават едно цяло.
Двигател на всичко това е Мария Стефанова. Завършила е Музикалното училище в Стара Загора, а след това музикална педагогика в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. Свири на пиано и обой. Неспокойната й и вечно търсеща натура намира възможност да събере интелектуалци и хора, жадни за духовно общуване, чрез стойностна музика, стихове и проза в клуба, който нарича Агарта – скритият свят на познанието. Не се уморява да търси различни форми и събития, с които да направи по-различен културния живот в Казанлък. Прави го с лекота, с желание и очарование. А на казанлъчани не им остава нищо друго, освен да прекрачат прага на това уникално място в своя град, да поръчат кафе с карамел или чаша силно питие с лед, да загърбят света на прозаичния делник отвън и да си подарят незабравими мигове в артистичен уют, стойностна музика и приятелски разговори.