Изумителни факти, които няма да намерите в енциклопедия

Всеки ден обработваме 74 GB информация, която се равнява на гледане на 16 филма. Поради това често ни се струва, че сякаш вече знаем всичко.
Е, време е да разбием тази илюзия с невероятни факти за нашия живот и света около нас.
Повечето кости са в ръцете ни
Имаме общо 206 кости и една четвърт от тях са в нашите ръце – 54 кости. Между другото, краката ни имат само 2 кости по-малко от ръцете – 52. Така че ръцете и краката ни съставляват половината от скелета ни.

Кълвачите не ги боли глава
Кълвачите дълго кълват дърво в търсене на храна, но никога не ги боли глава не нараняват главата си. Това се дължи на езика им, който се увива около черепа и служи като пружина, омекотява ударите и предпазва от контузия.

Бебетата нямат капачки на коленете
Вместо капачки на коляното, бебетата имат парчета хрущял, който им помага да пълзят без дискомфорт и да се адаптират по-лесно към ходенето. Този хрущял се развива в колянна капачка с възрастта и до 12-годишна възраст се превръща изцяло в кост.

Ленивците могат да задържат дъха си по-дълго от делфините
И ленивците, и делфините могат да задържат дъха си, като забавят храносмилането и сърдечната честота. Ленивците обаче могат да оцелеят под вода до 40 минути. Докато при делфините това обикновено трае максимум до 15 минути.

Липсата на вълна кара овцете да се бият
Когато се острижат овцете, те спират да се разпознават една друга, защото изглеждат и миришат различно. Тогава започват да се борят за надмощие, въпреки че са животни с добра памет и могат да помнят лица години наред.

Металните брави могат да се дезинфекцират сами
Месинговите и медни брави на вратите инхибират растежа на бактериите поради металните йони. Единствената разлика е, че месингът се дезинфекцира за 8 часа, докато медта го прави за 4 часа.