Първият победител в апетитната надпревара бе арсеналецът Димитър Димитров

За втора поредна година Народно читалище „Енинче - 2022“ в казанлъшкото село Енина организира един от най-вкусните конкурси - кулинарното състезание „Баш майстор на енинско сухо мезе“. Конкурсът ще се започне в 18.00 часа на 20 януари 2024 г., в ресторант „Енинци“. Регламентът повелява всеки майстор да участва само с един вид сухо мезе, собствено производство, мострите за конкурса да се донесат цели и ненарязани, всеки участник трябва да предостави освен мострата, да напише трите си имена и вида на мезето, което представя.

Журито, което ще определи тазгодишния баш майстора на енинско сухо мезе, ще бъде избрано в момента преди дегустацията. Мезетата ще се оценяват по вкусовите им качества.

В миналогодишния конкурс победител стана строителният инженер Димитър Димитров, който дълги години работи в направление „Проектиране, инвестиции, строителство” на „Арсенал” АД. Митко се представи със свинско филе, което прави по своя рецепта, съчетала семейните традиции и новостите в приготвянето на месни деликатеси. Технологията за превръщане на суровия продукт в сухо мезе му отнема два месеца. Използва билки и други подправки. Той напълно заслужено бе отличен с първа награда в първия кулинарен конкурс, организиран от читалище "Енинче - 2022".