За първи път тази година Празниците в Долината на тракийските царе ще бъдат открити с изложба, посветена на огромното богатство, което тя притежава – безценното наследство от древната тракийска цивилизация. Експозицията, наречена „Долината на тракийските царе“, се осъществява по идея на един млад и талантлив казанлъшки творец – Мария Пискова. Мария е графичен дизайнер в отдел „Маркетинг“ на „Арсенал 2000“. Всяка свободна минута тя посвещава на изящното изкуство. Рисува за удоволствие, за релакс, за да усети своето място във Вселената и най-вече, защото чувства, че това е нейното призвание.

Идеята 13-те Празници в Долината на тракийските царе да бъдат открити с ново арт събитие й хрумва по време на нейното участие в съвместната изложба „Състояние“ в Стара Загора. Предлага на Община Казанлък, а оттам веднага, много радушно приемат предложението. Участник и основен организатор на изложбата е Мария Пискова. Тя кани още шест свои колеги, които с удоволствие се включват и така седем творци, възпитаници на Художествената гимназия в Казанлък, ще покажат свои творби в първата изложба от живопис и скулптура в празниците, посветени на траките. При това, самото начало на тържествата тази година ще бъде поставено именно с откриването на експозицията на 29 август от 18.00 часа в Културно-информационния център на ул. „Искра“ 4.

Графичният дизайнер на „Арсенал 2000“ - младата, талантлива и вечно търсеща новото, Мария Пискова, вече е готова със своите творби, чиято тема са артефактите в Долината. Тя ще представи платна с размери 50х70 и 100х70 см, върху които са изобразени емблематичните находки, свързани с владетеля на Одриското царство Севт III – златният венец с фините дъбови листа, бронзовата глава с магнетичните очи, наколенниците с изящно инкрустираните женски глави. В изложбата ще има още живопис, графика, скулптура и на художниците Мариела Попова, Дилян Бакалски, Нено Бакалски, Милен Иванов, Димо Димов и Елеонора Атанасова.

За изложбата „Долината на тракийските царе“ Мария е вдъхновена от силната енергия на родното си място. От тази енергия тя черпи, за да изрази себе си чрез изкуството. С пастелните тонове в своите картини тя приканва зрителя да погледне през нейната художествена призма и да стане съпричастен към живописния й свят.

Мария Пискова е възпитаник на НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ в Казанлък със специалност „Живопис“. Завършва висшето си образование в Университета за изобразителни изкуства във Велико Търново, специалност „Графика“. Експериментът с идеи и различни техники съпътства целия й творчески път. Любимите теми на даровитото казанлъшко момиче винаги са провокирани от красотата и естетиката на заобикалящия ни свят. В нейните творби прозира философският й начин на мислене и стремежът към духовно развитие.

С „Арсенал“ Мария свързва своите делници вече 8 години. Като графичен дизайнер през нейните ръце, очи, творческо мислене и креативност преминават всички рекламни материали на дружеството. Проектите и самата изработка на календари, постери, рекламни брошури са нейно дело. Тя подготвя графично и странира вестник „Трибуна Арсенал“ от началото на неговото излизане. Така вече 190 броя на вестника стигат до хилядите читатели в Казанлък, благодарение на един талант, който тепърва казанлъчани и светът ще опознаят.