Тук винаги може да е Коледа. И е Коледа.
Защото е сгушено, уютно, топло, меко, пъстро, обичливо, пухкаво.
От полетия със сива деловитост ден, и обичливия пухкав и тоъл свят в будоара на Рени дели само... едно стъкло.
И едно „мъдро дърво“, окичено с куп чудати и доказан от живота мъдри мисли на гения Айнщайн. Ведро намигане за „астрологичното сродяване“ между гения и стопанката на „плетения магазин“.


Както го знаят децата на бабите и бабите на децата.
А в него е Рени.


Изкусителна млада жена, с вид на момиче, което споокйно можеш да объркаш с голяма жива кукла, заради заразителнаат усмивка и закачливи тръпчинки по бузите, заради които не сваоляш очи от лицето й.
И не ожеш да си тръгнеш от „плетения магазин“.

И от куклите и всичко толо и изплетено, което ти кима от катовете стелажи, събрали изплетеното от сърце на 28 годишната Рени.
В малкото симпатично стъклено магазинче на малкото площадче в Казанлък.
Handmade Рени.
Достатъчно, за да влезеш и да останеш. Омьгьосан от пъстрия свят на плетените играчки, шапки, пухкави шалове и всевъзможни други плетива, създадени с много любов и отношение от студентката по маркетинг и бивша възпитаничка в профил „туризъм“ в ПГЛПТ и нейната майка Румяна.


Канещото с арт местенце посреща посетители и клиенти само от година, но вече е познато у нас и .. по света. Защото плетените красоти и детски плетени играчки, които създават с невероятен финес и майсторлък Рени и майка й, вече имат свои верни клиенти и почитатели. Фенове и колекционери от близо и далеч.
Всичко започнало на шега. Преди близо 3 години.
Когато Рени извадила куките от кутиите и започнала да майстори плетена кукла, дар за момиченцето на своя приятелка.
Рени имала славата на плетечка от малка, заради уменията с куките на своята майка, която я научила на този занаят. И по плетените гизди на която въздишали всички учителки в забавачницата на Рени.
Така отраснала Рени, с куките и плетивата, научени от майка й Румяна, бивш кадър на бившата БТК.
Животът така се случил на двете, че сега са арт тандем в „плетения магадин“.
Любовта им по плетките ги завихрил в тази първоначално авнтюра, превърнала се сега в смисъл на деня и хляба им. Животът им.
От една нищо и никаква кукла. И една плетена любов.
Сега освен кукли, изплетени на една или две куки, изцяло или с отделни елементи, всяка различна и у неповторима по свой начин.
Сега Рени с иннедада всеки път установява, че куклите й носят свой отпечатък. Вижда го по безалтернативиня начин, с който всяко едно момичнце, прекрачило магазина й, намира и „познава“ своята кукла.
Затова и не ги кръщава.
Тя самата обаче все още търси своята. ..Рени.



Креативността, оригиналната идея, майсторството и отношението, с което създаав своите плетени кукли Рени не остава незабелязано.
Местна фирма протяга ръка на младата майсторка на плетива, която освен това създава и скици за тях, и й предлага да направят креативен комплект за кукла. С него всяко едно момиченце може само, с малко помощ от мама или баба, да си изработи кукла. При това пълна със силиконов пух. Каквито са всички играчки на Рени в нейния плетен магазин.



Това, което правят Рени и майка й е изкуство. Има си дори име- амигуруми. Идва от далечна Япония, където това било изключително ценно занимание. Затова и едни от първите й и най- емоционални клиенти се оказали японски туристи, дошли в Казанлък по време на Празника на розата. Тогава на двете плетачки се наложило да плетат скоростно- кукли, бебешки сандалки, чорапки и какви ли не плетени играчки, прасенаци, ключодържатели, разделители за книги, шалове и шапки, които гостите да отнесат със себе си като спомен от България и Казанлък.



Освен уникални, куклите и плетените играчки на Рени са безопасни. Изплита ги наведнъж. Има и по- трудоемки, в които всеки отделен детайл по облеклото на куклите е плетен отделно: шапка, чанта, чорапки. Има дори цели плетени къщи.



Порасналите момчета и момичета също са „дърпани“ в будоара на Рени. Заради изключително пухкавите шапки, шалове и други плетива.
Пухкави и в свежи цветове. От които преливат рафтовете в плетения магазин. Дори водили и бабите си, с поръчката: искам така да стане.



Магията на пухкавото и красивото е в качествените прежди. С тях не правим компромиси, уточнява Руми.
Качествената прежда създава качествено изделие, твърдят майка и дъщеря, за които плетеното в магазина не е работа. А удоволствие и любов. Затова и никога не се чувстват като на работа. Хубаво им е.
И по тази причина нямат и ден без да плетат.
И въпреки, че са колектив, и при тях има разделение на труда: според таланта и силата. Руми е по- майстор на двете куки, а Рени на едната. където всъщност е виртуоз. Именно на една кука са изплетени всичките и плетени играчки.



Дизайнерски.
Качеството и уникалността им е забелязана и дори и от разбиращи и посветени в амигурумито.



Затова има и колекционерски интерес към куклите и играчките на Руми.
А интернет магазинът й никога не затваря. И не остава без клиенти.
Нито без последователи.


Млади и стари, които идвали в организираните от тях работилнички за плетене. Направили такава и в Световния ден на плетенето. При това на открито.
Децата много се забавлявали. Майките и бабите също.
„Имаш целунати от Бог ръце“, чувала не веднъж, докато оплита с иглата поредната си ококорена плетена красавица. С плитки и шапка. Или цял плетен дом.
В който макар и от конци, попаднали в будоара на Рени улавя безпогрешно уюта и топлината, който излъчва. Не само заради магнетичното „рибешко“ в Рени и закачливата и сърдечна тръпчинка на бузите, а и заради веселото намигане в дълбоките й като маслини очи.
И някак противно на опуленото и щракащо откъм заядливост декемврий ско слънце, не те напуска усещането за топлата сгушеност на Коледа .. струи отвсякъде.
И надчина от всеки рафт и всяко кълбо цветна прежка. От всяка накокошинена с пискюл розова шапка. Или меланж.



В будоара на Рени .
HandMade.
Плетеният магазин от малкото площадче.
В чийто витрини зад стъклото наднича цял един красиво плетен свят.