Вечерна музикална програма на три сцени и цветна палитра от дневни активности ще очакват посетителите на фестивалът с кауза OPEN BUZLUDZHA 2023 представя своята богата културна програма, която изненадва с атракции като спорт с летящи чинии, демонстрация на най-големите хвърчила в България, приказки на колелета, радио-балет, ателие за размисли и още много други активности денем и музикални изпълнения нощем - от 10 до 13 август.
На основната сцена посетителите ще могат да видят групи като Остава, Керана и Космонавтите и So Called Crew. Пред монумент Бузлуджа ще звучи електронна музика на известни диджеи от България, Франция и Германия. Самият монумент ще бъде осветен с впечатляващ видео 3D мапинг. В гората ще има втора електронна сцена с едни от най-добрите дръм енд бейс диджеи в България.
През деня ще има цветна програма от активности, които да задоволят всяко настроение: лекции, изживявания, спорт, работилници, изложби, кино и детска програма.
На лекциите в петък посетителите ще могат да се запознаят с любопитни истории за богатото културно-историческото наследство на региона от Казанлъшката гробница до Бузлуджа. В събота ще могат да научат повече за обживяването на изоставени сгради чрез съвременно изкуство и култура. В панела ще се включат: „Топлоцентрала“- София, „РеБонкърс“- Варна, „Старата мелница“- Кърпачево, проектът за център „Жан Клод и Кристо“- Габрово и „Проект Бузлуджа“. В неделя на едно място ще се съберат организатори на фестивали с кауза: "Буна" във Варна, "Джаз под звездите на Деветашко плато", „На зелено“ в Стара Загора, “48 часа Варуша юг” във Велико Търново, "Реките на града" София, Габрово, Стара Загора и Русе и "OPEN BUZLUDZHA". Събирането на 14 дейни културни организации в лекционната част ще създаде инкубатор за идеи, знания и вдъхновение.
Специална програма от „Бузлуджа изживявания“ ще очаква гостите на фестивала около самия монумент. Всяко едно от тях дава нов и непознат прочит на мястото. Посетителите ще могат да видят Бузлуджа така, както никога досега чрез радио-балет "Нонумент", пърформанс под формата на пиеса за слушане, който спечели наградата „Икар“ от Съюза на артистите в България. Ще могат да се включат в туристическа обиколка около паметника - "Бузлуджа CoolTour" или в ателие за размисли "Памет и наследство". Гостите на фестивала ще могат да видят най-големите хвърчила в България и да чуят класическите инструменти на младите таланти от „Академия роза“.

Любителите на спорта ще могат да започнат деня със сутрешна тренировка и да продължат с отборни игри за сръчност, съобразителност и баланс. Разходка в местността или пък планински преход до връх Атово падало са перфектната комбинация от движение и потапяне в природната красота. А по-смелите ще могат да направят своята разходка, яздейки кон. Ще бъдат представени спортове с летящи чинии и всеки ще може да пробва дисциплините "ултимейт фризби" и "диск голф".
Феновете на изкуството и занаятите ще могат да участват в работилниците за създаване на мозайка, за стъклопис и за изработване на гайтани. А за да е още по-цветна и блестяща вечерта, посетителите ще могат да получат фестивален грим от професионален гримьор.
В рамките на събитието ще бъдат представени две изложби. Едната от тях е „Строи се монумент“, показваща изграждането на монумент Бузлуджа. А другата, „Новото наследство – състояние и проблеми“, представяща цялостен поглед над българското монументално изкуство.
Горско кино отваря вратите си за първа година в рамките на фестивала. Посетителите ще могат да се насладят на селекция късометражни филми разделени в три кино-блока: културно наследство, българско кино и детска програма.
За най-малките посетители на фестивала ще има представления и магични срещи в света на приказките, благодарение на „Приказки на колелета“. Работилници за рисуване и творене са част от детската програма.
Фестивалът се организира от фондация „Проект Бузлуджа“, заедно с община Казанлък и “Bar Dak” и със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“. Тази година проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“ – 2022 г. Министерство на туризма се включва като партньор в събитието с павилион, представящ богатството и разнообразието на културния туризъм в България. Фестивалът е подкрепен и от посолството на Федерална република Германия в България, които съдействат за участието на немски диджей артист.