„Ще бъде чудесно, ако разрешат влизането в монумента”, казва още инициаторката на събитието

Архитект Дора Иванова е млада, креативна и целеустремена. Благодарение на нея бе вдъхнат втори живот на монумента на историческия връх Бузлуджа. Завършила е архитектура в Германия, работила е в голямо архитектурно бюро в Берлин. Въпреки перспективите за професионална реализация в чужбина, тя се завръща в България. Тук намира съмишленици и през 2015 година създава фондация „Проект Бузлуджа“. Арх. Иванова успява да направи изключително много за съживяването на монумента, който попада в графата на т. нар. дисонантно културно наследство – паметници, към които обществото се отнася противоречиво, но имат богата история. Точно това екипът на проекта иска да покаже и да запази в неговата цялост.
В средата на август е поредното издание на фестивала OpenBuzludja, което е повод да разговаряме с арх. Дора Иванова, една от главните „виновници“ за събитието.


- Какво е новото в тазгодишното издание на OpenBuzludja

- За отбелязване е, че фестивалът става все по-мащабен и все по-интересен за публиката. Новото е, че тази година той започва от четвъртък и предлага три фестивални дни със забавления, три музикални нощи под звездите на три различни по стил и атмосфера сцени.
За пръв път ще имаме видео 3D-мапинг на Бузлуджа, благодарение на партньорите ни от MPStudio. Това означава, че светлинното шоу върху фасадата на сградата ще бъде движещо се, анимирано. Нямаме търпение да го покажем, защото това не е правено досега, а в комбинация с музикална сцена - директно пред паметника с диджеи-изпълнители, ще се получи наистина неземно изживяване. Тази година за пръв път сме поканили чуждестранни диджеи от Германия, Франция и Швейцария, както и доста популярни български имена. Подготвили сме силен звук, силни участия и забавления за всеки вкус - денем и нощем.

На основната сцена - на Историческата поляна, в четвъртък, 10-и август, посетителите ще имат възможност да се потопят в „шоколадовата“ музика на „Остава“ - групата, която наскоро отпразнува 30 години на сцена и не спира да създава нови завладяващи хитове. Ще слушаме и момчетата от Innerglow - млада електророк група, която съчетава алтърнатив, поп, денс и фънк елементи. В петък, 11-и август, групата на годината, според класацията на БГ радио, ще залее поляната с невероятна енергия! А това са „Керана и космонавтите“. Освен тях, сцената ще взривят и The Top Stoppers, чиито вокалисти са известните рапъри Wosh MC и Feel. В съботната вечер, 12-и август, посетителите ще могат да се насладят на So Called Crew с участието на Жлъч и Гена, които запалват участниците във феста със своята поезия, облечена в рап. На сцената ще излязат и Явката ДЛГ и Madmatic. Над 10 музикални банди ще забавляват публиката на основна сцена, а над 20 диджея - на монументална сцена. А съвсем скоро ще обявим и горската сцена!
Фестивалът се организира от фондация „Проект Бузлуджа“ заедно с Община Казанлък, Bar Dak и със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“. Тази година проектът се реализира и с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“ ’2022 г.

- В момента тече кампания за набиране на доброволци. Колко души ще са ви необходими? Бихте ли пояснили какви ще са техните ангажименти по време на фестивала?

- Необходими са ни 50 доброволци на терен и все още всеки може да се включи. Задачата е да преобразим голата поляна във фестивална зона, да посрещаме, изпращаме и обгрижваме всички приятели и почитатели на Бузлуджа през фестивалните дни, както и да се погрижим след фестивала да оставим на поляната единствено и само добро настроение. Работата е на смени от по 6-7 часа на ден и всеки доброволец ще има достатъчно време да се наслади на мястото и на фестивала, и то зад кулисите. Задачите се разпределят спрямо интересите и възможностите на конкретния доброволец. Всеки от доброволците получава безплатен достъп до фестивала, допълнителен безплатен билет за приятел, както и изключително изживяване и среща с много позитивни и мотивирани хора.

- Кои са хората, които идват на това събитие? Колко са били гостите преди и колко очаквате да дойдат този август?

- Хората, които идват на фестивала, са на различна възраст, но млади по дух. Те пристигат от цяла България, дори и от чужбина. Фестивалът е забавление и отдих, подходящ за цялото семейство. Щастливи сме, че хората, които идват на фестивала ценят мястото, пазят природата и уважават паметниците на културата. Събитието дава усещане за свобода. Съдейки от предходните издания на фестивала, тази година очакваме над две хиляди посетители.

- Целта на фестивала е да се подкрепи фондацията в усилията ѝ за реновиране на монумента на връх Бузлуджа. Докъде стигнаха възстановителните работи и защо паметникът още не е отворен за посетители?

- През миналата година бяха завършени два важни етапа от процеса по осъществяване Плана за опазване и управление на „Бузлуджа“. Единият е стабилизирането на всички мозайки в паметника. В три поредни години работехме по спиране на разрухата на мозайките и тяхното защитаване от метеорологичните условия. Миналата година този процес бе успешно завършен с работите по куполната мозайка. Вторият завършен етап бе обезопасяването на сградата. За тази цел бяха демонтирани отломките от покрива, основните пространства бяха почистени и бяха изградени временни пътеки, по които посетителите да могат безопасно да разгледат сградата. Осъществяването на този проект цели отварянето на паметника на връх Бузлуджа за посетители. Освен материалната готовност за това, е необходимо и административно решение, което за момента липсва. Продължаваме да работим и сградата ще бъде отворена, след като отговорните институции позволят това да се случи. Подкрепата от толкова много музиканти, доброволци, партньорски организации и посетители на фестивала Open Buzludja е красноречив факт, който показва общественото желание да отворим „Бузлуджа“.

- Ще има ли възможност по време на фестивалните дни участниците в събитието да влязат в монумента?

- Това е въпрос, по който може да се произнесе само собственикът на сградата в лицето на Областния управител на Стара Загора. Нашето желание е посетителите на фестивала да могат да разгледат сградата отвътре. Ако това бъде разрешено, ние ще им предложим тази възможност.