За ЧРД: Механотехникумът откри училищния си музей

В сбирката вече е поставен и специален плакет, подарък от „Арсенал“ АД

В чест на 95-годишнината от основаването на Механотехникума в Казанлък, на 27 октомври официално бе открита възстановената училищна музейна сбирка. Музеят е разположен в четири зали, където може да се проследят етапите на развитието на гимназията, включително е оформена и ретро учебна стая с чинове, учителска катедра и чертожни инструменти. Сбирката е подредена тематично и съдържа редица интересни и уникални експонати – автентични документи, униформи, учебни помагала, машини, произвеждани през годините в училището. Събирана и подредена с много любов към училището, тя разказва историята по начин, по който няма къде другаде да се види и прочете.

Техническата сбирка датира още от 30-те години на миналия век. През 1963 година е записано първото впечатление в Почетната книга на училището, а през 1986 година, във връзка с 60-ата годишнина на Механото е открита музейна сбирка по инициатива на учителката по история Марина Папазова. Следват години, в които училищният музей не се поддържа.

През 2006 година ученичката Нина Димитрова по предмет „Свят и личност“ разработва проект за преместване и освежаване на сбирката. Шест години по-късно тя е разглобена, докато идва 2019 година, когато училищният колектив решава да я възстанови и да й отреди доста по-голямо място. „Избрахме четири помещения от сградата, ремонтирахме ги, възстановихме всичко, което беше запазено като експонати, издирихме още документи и снимки и така се оформи нашият училищен музей. Това е едно от събитията, с които посрещаме 95-ата годишнина на училището“, разказа Мариана Демирева, директор на ПГ „Иван Хаджиенов“. Сбирката е възстановена със спомоществователството на двете дъщери на дългогодишния учител в Маханото Иван Грънчаров – Румяна Грънчарова - Крачева и Стефка Грънчарова. Тук той е преподавал от 1959 до 1989 година по специалността „Технология на металите“.

От името на „Арсенал“ АД и на неговия генерален директор инж. Николай Ибушев бе връчен паметен плакет по случай годишнината на гимназията. Инж. Владимир Чучумишев, ръководител-направление „Образование и квалификация“ в дружеството, подчерта дългогодишната и ползотворна връзка между Механото и „Арсенал“. Хиляди са кадрите на Механотехникума, които през годините са работили в „Арсенал“, а днес връзките в професионалното образование продължават под формата на дуално обучение, в което двете страни успешно си партнират.

С автентичен документ от 1914 година, подписан от Цар Фердинанд, се сдоби в първия си официален ден новият музей. Дарението направи родолюбива казанлъчанка.

Механотехникумът е построен с 1 милиона златни лева от дарителя Иван Хаджиенов, допълнени от държавата с още 1.5 милиона лева по времето на военния министър – казанлъчанина ген. Иван Вълков. Основният камък на Казанлъшкото механо-техническо училище е поставен на 18 октомври 1925 година. По време на тържественото събитие депутатът Петко Стайнов казва: „Това училище ще бъде светилник на професионалното образование в нашия край“. Първият випуск започва да се обучава още от предходната учебна година, но поради липсваща сграда, неговите възпитаници учат на различни места в града. С построяването на новата учебна сграда и работилниците Механотехникумът заживява истинският си живот на професионално училище в града. За 95-те години на своето съществуване Механотехникума са завършили над 35 хиляди ученици.

В момента в ПГ „Иван Хаджиенов“ се обучават 443 ученици от 8 до 12 клас, в 19 паралелки по 4 специалности - „Компютърна техника и технологии”, „Строителство и архитектура”,„Машини и системи с цифрово-програмно управление” и най-новата специалност „Мехатроника”.