10 поредни години Казанлък опитва да наложи Дните на тракийската култура като национално значимо събитие. 10 не e 112. И това няма общо с нуждата от спешна помощ. Тракийските празници в Долината, която вече се промотира и като Долина на тракийските царе, а не само като Долина на розите, нямат нужда от спасяване. Последното им издание, приключило наскоро, показа, че Казанлък може да организира и това тежко културно събитие, което изисква не по-малко сили и потенциал от вече наложения Празник на розата, който през 2015-та закръгли 112 -тото си издание. Нещо повече – по художествена стойност на събитията, тазгодишните Дни на тракийската култура в Казанлък, конкурират високата естетика на Чудомирови празници.
Оценката за Тракийските дни, до момента, със сигурност, сред местните хора, очевидно още не е стабилизирана на твърдо:“Да“. Много казанлъчани, камо ли – българи, които в първите години на наивитет очаквахме да се стекат тук на тумби, изобщо не знаят за този, сравнително нов фестивал. Възторгът и бумът от туристи на първото издание през 2004-та, което доведе в Казанлък министърът на културата, президента и хиляди пред музея за среща с чудесата, открити от д-р Георги Китов, само два месеца преди това, няма как да се повтори скоро. Все пак, чудеса като Златната маска, Златният венец и Бронзовата глава, не се откриват всеки ден, нито дори – всяко десетилетие. Но има други чудеса, които се случват ден след ден.

Ден след ден и година след година се наложи Научната конференция по тракология

И сегашното 9 – то издание, показа, че този академичен форум, действително е полезен като среща на изследователите на тракийската култура у нас, че и от чужбина. За втора поредна година в програмата на конференцията имаше чуждестранно участие. Доклад представи д-р Консуело Манетта от Италия. Авторитетни имена, носители на Наградата „Фол“ като проф. д-р и.н. Валерия Фол и доц.д-р Мария Чичикова, са вече традиционни гости на конференцията. Остава за поколенията книгата – изследване за могилата Голяма Косматка на спътницата на откривателя Китов – Диана Димитрова, чийто труд, беше представен в рамките на тракийските дни.
Сред нещата, които остават след тазгодишните празници, две са изключително ценни. За радост на Казанлък, те са дело на местния исторически музей „Искра“. Музеят даде подкрепа на главния уредник Меглена Първин и за двата проекта – Лапидариума и луксозното издание „Казанлъшката гробница“.
С 50 хиляди лева, над 40 хиляди от които, осигурени от Фондация „Америка за България“, казанлъшкият музей изгради модерно и отлично замислено място за нова експозиция от антични артефакти и детски кът, който по съвременен интерактивен начин, ще приобщава децата към световното културно наследство от Долината на тракийските владетели. Пространството на Лапидариума дава огромни възможности за съвместяване на античната амосфера с културни събития като концерти, поетични и невербални спектакли, представяния на книги. Първата подобна проява ще бъде идната седмица в Нощта на музеите, когато общинският Театър „Любомир Кабакчиев“ ще покаже възстановки на тракийски ритуали, които премиерно бяха показани в рамките на Екопохода „По стъпките на траките“. Ритуалите, представени по пътеката към Мегалита над Бузовград във втория ден на празниците, също бяха приети от хората, поели към върха, с огромна радост и желание, да бъдат видени пак. Въстановката на ритуалите по постановъчна идея на Стефан Делев, също остава в репертоара на театъра и може да се реализира като качествен туристически продукт, който тепърва ще бъде промотиран на туристическите борси. Постановката е консултирана от Меглена Първин, намерението на ръководството на театъра бе, костюмите и реквизита, да бъдат възможно най-близо до стилистиката на времето, запечатана в стенописите на Тракийската гробница на Тюлбето.

Първите стъпки на Джаз-феста ще се запомнят

Тридневният джаз-фестивал, с художествен директор, казанлъчанката Надя Тончева, доведе тук едни от най-добрите родни джаз-музиканти като Васил Пармаков, който има местни корени, Васил Петров, Веселин Веселинов – Еко. Фестивалът показа и възможностите на Казанлък на отлично професионално ниво да се впише в културното събитие, чрез изпълненията на вокалиста Надя Тончева и флейтиста Борислав Ясенов. Публиката на площад „Севтополис“, макар и не многобройна – като за първи път, купонясва цяла вечер с джаз-музикантите, пя и танцува заедно с тях в горещите нощи.
Сред идеите, които през годините останаха в програмата на празниците, приемствена скорост набират боди- арт-фестът, ревюто на тракийски одежди, музикалните пътешествия по улиците, визуалният пленер на фотографите. Професионализмът на реподаватели и ученици от Художествената гимназия вдигна нивото на боди-арта по тракийски мотиви. Идеята на Бедрос Азинян за пленера на визуалните изкуства под звездите край Тракийската гробница, вече е поверена на новия общински Музей на фотографията. Платформата на пеещия камион, тази година бе заменена от музикално влакче, което кръстосваше града. Проектът на Общинска библиотека „Искра“ – „Зелена светлина в зелена класна стая“, приюти майсторството на театрала Георги Ташев и хъса на децата, участници в изработването под негово ръководство на тракийски костюми от отпадъчни материали.
Отново се разпъна и тракийския стан. Този път – на Тюлбето. Така се запазиха и доразвиха идеи, възникнали в публичното партньорство между общинските, държавните институции и неправителствения сектор в Казанлък и за пръв път реализирани под „шапката“ на общинския европроект „Докоснати от древността“, който отчете две издания.
Гостуващите ансамбли, също бяха на високо художествено ниво. Изумителният спектакъл на „Чинари“, вплитащ традиция и бъдеще в едно, както и огненото шоу на „Дивинитас“, направиха откриването на Дните на тракийската култура запомнящо се в мислите на публиката, дошла на централния градски площад.
С разумният аргумент, че 112 не е 10, но няма как, да не отчетем, че Дните на тракийската култура, вече изглеждат със сигурност спасени за поколенията. Но те съ с сигурност не са от чудесата, които падат от небето като манна небесна. Градежът на имиджа на Казанлък като Долина на тракийските владетели е бавен и трудоемък неспирен процес. Няма как да се случи само с промотиране от страна на Община Казанлък по туристическите борси, което вече е факт. За да се стичат потоци от туристи към Долината на царете в ранната есен, са нужни общи усилия на местното управление, общинските културни институти – цели шест на брой, неправителствените културни организации, държавните – в лицето на Художествената гимназия и казанлъшкото представителство в старозагорското музикално училище, местните НПО-та, като КДК и не на последно място – индивидуалният талант на авторите – художници, музиканти, музейни специалисти и изследователи, театрали, младежки школи. Партньорството между тях се случва. Тези празници го показаха.
Усилената работа на Община Казанлък по оформление на нови пространства за културни дейности на открито, финансовата подкрепа, която бюджетът осигурява и организационната логистика в лицето на Отдел „Култура“, са канавата, върху която културтрегерите плетат бъдещето на Дните на тракийската култура. Със сигурност, такова има, още повече, че не е далеч денят, в който цялата Долина ще влезе под закрилата на ЮНЕСКО, а и реализацията на европроекта за ПУП на нейната територия, дава безкрайни възможности.
Вярно е, че публиката на събитията е по-малко от заслужаващото, че учените, участници в конференцията, недоумяваха от изненадващото присъствие на Иван Гранитски при откриването на форума и от промотирането на комерсиален проект за Севтополис на един – по същество, академичен по своя характер форум...Но също е вярно и спомнянето от липсата на каквато и да било публика на празниците в години, когато край празните пейки, строени пред музея, тропаха само копитата на жребците на „Бага Тур“...
Налагането на едно място като атрактивна туристическа дестинация е прекалено трудно, за да се случи за 10 години. Но ресурси и воля тук има. Както и сътрудничеството между партньорите – участници в събитията. Което дава основания, без да сме налудничави оптимисти, да кажем: на висящия вече 10 години въпрос:“Да или Не на Тракийските празници в Казанлък“, след тазгодишното им издание, можем да си кажем:“Да, по-скоро – ДА.“