След голям компромис, има споразумение за Гърция

Срещата на върха на еврозоната постигна единодушно споразумение.

Това написа в Туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Според него Гърция ще получи нов заем, но срещу извършването на "сериозни реформи".

"Споразумение" бе думата, която белгийският премиер Шарл Мишел написа в Туитър. Говорител на кипърското правителство пък съобщи в мрежата: "Изглежда имаме сделка".

Подобно изказване след 17-часови преговори направи в Туитър и люксембургският премиер Ксавие Бетел, цитиран от АФП.

По време на последния преговорен маратон два бяха спорните въпроса - участието на Международния валутен фонд (МВФ) в евентуален нов спасителен план и създаването независим фонд в Люксембург под европейски надзор, който да управлява гръцките активи, подчертава "Монд".

Атина не иска МВФ да участва в третия спасителен пакет, вероятно заради настойчивостта на ръководената от Кристин Лагард институция да изкопчи структурни реформи от страната, пише "Дейли телеграф". За Германия обаче участието на институцията е задължително условие.

Другата точка, предизвикваща големи разделения, е призивът на финансовите министри от еврозоната за създаване на "външен и независим фонд", който да държи до 50 милиарда евро гръцки държавни активи, които да бъдат приватизирани през следващите години, а приходите от тази разпродажба да отидат за погасяване на гръцкия дълг, пише "Уолстрийт джърнъл".

Източник: БТА