Шипковата къща, обществената колекция в нея и работилницата за изработка на продукти на основата на етерично-маслени култури са новият обект, включен тази година в културно –историческия маршрут „Долината на розите и тракийските царе“, разработен от Министерството на туризма. Новият обект е включен по предложение на Общината в Казанлък. Това съобщи за сайта zakazanlak.bg Сребра Касева, началник отдел „Култура и туризъм“. Маршрутът включва обекти за посещение в Казанлък, Скобелево Карлово, Старосел и Стрелча. Включеният в туристическия маршрут обект от Скобелево е етнографският комплекс "Дамасцена". Официална информация за това е публикувана на сайта на Министерство на туризма.


Сред забележителностите от Казанлък и района, които държавата, чрез своето туристическо ведомство предлага на туристите от цял свят са Празникът на розата и ритуалът „розобер“ в различни села край Казанлък, Етнографският комплекс „Кулата“, Казанлъшката тракийска гробница, както и тракийските могили „Шушманец, „Голяма Косматка“, „Оструша“, Музеят на розата.


Шипковата къща е една от най-атрактивните и забележителни къщи в Казанлък. Била е дом на едно от най- заможните казанлъшки семейства- търговци на розово масло. Строена е през 1902 година и е обявена за паметник на културата с местно значение. Забележителни в къщата са стенописите, дело на Иван Пенков, камините от Санкт Петербург, дърворезби и стъклописите, запазили се през годините. Умело реставрирана и върната към живот, днес къщата разполага с няколко различни зали, които разказват моменти от историята на рода Шипкови и на страната ни.
Сред посетителите на Шипковата къща са президентът на Република Българя Росен Плевнелиев, българският еврокомисар Кристалина Георгиева, министърът на туризма Николина Ангелкова, дипломати, народни представители и други.
Вече втора година Шипковата къща е домакин на атрактивни и без аналог културни събития и срещи тук.