Шеф Петров: Въпросът е да ти е вкусно!

„Най-важното е храната да е прясна, вкусна, да изглежда добре и да е така подредена, че визуално и вкусово да доставя истинска наслада.“ Това е максимата, която следва шеф-готвач Никола Петров, който бе

специален гост на ресторант „Орешака“ в Казанлък

Младият виртуоз в кулинарията приготви пет специалитета с белуга, които ще бъдат предлагани на гостите на ресторанта в Седмицата на белугата, черния хайвер и водка „Белуга“ от 22 до 28 юни. Вкусните изкушения той представи пред майстор-готвачите на „Орешака“, като показа тънкостите при обезкостяване и филетиране на този вид риба, подготовката на месото за различните рецепти, съставките за марината, начинът за приготвяне на самите ястия.

„Белугата е суха риба и трябва това да се има предвид при приготвянето й, но пък има изобилие от рецепти, които могат да задоволят всеки вкус – казва шеф Петров. – Тя е една от най-полезните храни в менюто ни. Калориите на есетровата риба се получават от полезни протеини и мазнини, а не от въглехидрати. За всички, които се придържат към здравословния начин на живот, белугата е много подходяща храна - съдържа богата гама от полезни съставки – белтъчини, ненаситени мастни киселини, витамини PP, В1, В2, С, микроелементи калций, магнезий, натрий, калий, фосфор, желязо и още ред други.“

Шеф Никола Петров е завършил кулинарно училище във Велико Търново. Работил е във Франция, където е бил 4 месеца на специализация, работил е и в Италия, на остров Сардиния. Осем години е бил заместник главен-готвач в “Резиденс клуб“ – София. Има 19 години стаж в кулинарията – достатъчно и като години, и като опит, за да е на „ти“ с най-сложните рецепти и с най-капризните за приготвяне продукти. Всъщност, те са истинско предизвикателство пред всеки майстор – колкото е по-трудно, колкото повече умения, тънкости и фантазия се искат, толкова по-голямо е удовлетворението, че си на висота.

Пристигайки в ресторант „Орешака“, шеф Никола Петров веднага отбелязва –


всичко е перфектно, мястото е прекрасно,

градината е красиво подредена, ресторантът впечатлява със стил, със светлината и белотата си. За кухнята е категоричен – чиста, много добре оборудвана, разполага с всички уреди, които осигуряват правилното съхранение на продуктите и обработката им при приготвяне на ястията. Има и уред за опушване на месо, което е голямо предимство за изпълнение на различни интересни рецепти. Екипът на ресторанта също е чудесно подбран. Млади хора, любознателни, креативни, отворени към новите неща, личи си, че си харесват работата, вършат я от сърце и искат непрекъснато да надграждат. Истинско удоволствие е да работиш с такъв екип, както в кухнята, така и в самото обслужване. „Всяко нещо трябва да се прави с желание, тогава нещата се получават“, казва още той.

А що се отнася до неговите препоръки за здравословно хранене – категоричен е, че

тайната е преди всичко в приемането на пресни храни,

по-малко пържено, да се яде по-често, но в по-малки количества.

Въпросът е да ти е вкусно, обобщава шеф Петров. Иначе, той е горещ почитател на прясната паста. Човек може и вкъщи да си я приготви, тъй като на пазара има достатъчно разнообразие от уреди, при това не са скъпи.

Незаменима за него си остава и традиционната българска кухня, особено онези ястия, които са приготвяли нашите баби и прабаби. Тенджерката да къкри на бавен огън, а подправките са току-що откъснати от двора… Любимо българско ястие му е боб с пушени ребра.

И тъй като кухнята упорито излиза от рамките на място за готвене и се превръща в поле за кулинарно изкуство, то следенето на новостите и тяхното усвояване е задължително за всяко заведение, което държи на своя имидж и развитие.

Затова съчетаването на познати рецепти с нетрадиционно меню, даващо нови кулинарни познания и вкусови усещания, е предимство само на най-добрите. Несъмнено, ресторант „Орешака“ в Казанлък е точно такъв. Затова в седмицата от 22 до 28 юни той предлага на своите гости едно уникално меню, в което присъстват

белугата, черният хайвер и класическата им комбинация с водка „Белуга“

Изкусителни специалитети, приготвени по рецепти на шеф Никола Петров, който лично предаде своя опит на креативния екип на ресторанта.

Една невероятна възможност, която за нищо на света не бива да се пропуска!