Протест на медицинските специалист по здравни грижи в Казанлък се проведе на 1 март 2019 година в двора на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски”. Присъстваха както медицински специалисти от общинската болница, така и от „ДКЦ-Поликлиника”. „Аз протестирам за достойно заплащане на труда ми”,, „Без нас – специалистите по здравни грижи, няма здравеопазване”, бяха част от лозунгите, които те издигнаха на този протест.

Виктория Тенева, председател на структурата на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи в Казанлък представи исканията на протестиращите, които са в синхрон с исканията на медицинските специалисти на национално ниво. В основната си част те са: без търговски дружества в здравеопазването, връщане на медицинските стандарти, еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата - две минимални работни заплати за страната, като при сключване на КТД да е ясно откъде ще дойдат средствата. Те настояват още за почасово заплащане на нощния труд и допълнително заплащане за работа в Спешно и ОАИЛ, клас прослужено време 1,2% на година. Колективно-трудовият договор на национално ниво да бъде задължителен за всички структури в здравеопазването, както и да се дава възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика. Медицинските специалисти искат още промяна в категорията труд.144 са медицинските сестри в болницата, а обслужват население от близо 105 000 души от 5 общини. Почти във всички отделения има свободни места за сестри, а 50% от работещите са в пенсионна възраст, каза още Виктория Тенева, която е операционна сестра с 24 години трудов стаж. По думите й, работещите не са получили заплатите си за месец януари и все още основната работна заплата за медицинските специалисти е на ниво от 550 лева. Някои от протестиращите носеха и месечните си фишове, които показаха на медиите.

В „ДКЦ-Поликлиника” няма Колективен трудов договор, съобщи една от работещите там специалисти, но всъщност се оказа, че там няма сформирани синдикални организации, които да преговарят за КТД.

Протестът на специалистите по медицински грижи бе подкрепен от синдикалните организации в болницата, както и от СРС на КТ „Подкрепа”, представляван от председателя на съюза Цветанка Пискова, и на КНСБ в лицето на Николай Маринов. „От името на двата синдиката сме в подкрепа на протеста на специалистите по здравни грижи - каза д-р Захари Стойчев, председател на КНСБ в МБАЛ „Д-р Христо Стамболски” и призова - Крайно време е да се спре търговията със здравето на хората”. Той акцентира върху увеличаване цените на клиничните пътека поне със 100%. Цветанка Пискова подкрепи протеста от името на синдикат „Подкрепа” и заяви, че без борба няма резултати. „Приходите в болницата идват от различни места, затова тук нещата са по-трудни”, каза още тя и подчерта, че синдикатите полагат огромни усилия, за да се договорят с работодателите. В подкрепа на исканията на протестиращите се изказа и Николай Маринов от КНСБ.

Според д-р Петър Лучев, управител на „ДКЦ-Поликлиника”, апелите трябва да са в посока въвеждане на задължителни Колективни трудови договори, които да удовлетворяват и двете страни, и началната основна работна заплата, която е договорена на национално отраслово ниво от 900 лева, да бъде също задължителна.

Младите медицински специалисти, работещи в болницата, декларираха желанието си да останат в България и да работят тук, но настояват за достойно и адекватно заплащане на своя труд.

"На 5 март 2019 година отново да се съберем на протест, за да покажем, че сме единни и продължаваме в отстояване на правата ни", призова в края на протеста д-р Стойчев.