През 2024 година „Арсенал“ ще живее и работи под знака на своя един век в Казанлък
Интервю с инж. Николай Ибушев, генерален директор на „Арсенал“ АД

- Г-н Ибушев, в навечерието сме на Новата 2024 година. Обикновено по това време, освен празничното настроение, човек си прави равносметка за свършената работа. За фирма от мащаба на „Арсенал“ такава равносметката е всеобхватна, но все пак, какво бихте откроили като най-важно?

- За фирма със 145-годишна история, на която след броени дни ѝ предстои да влезе във своето столетие на територията на Казанлък, е трудно да се направи отчет в рамките на един разговор. Това е първото предприятие у нас след Освобождението, което и до днес не само работи, но непрекъснато се развива и надгражда, успешно съчетавайки постиженията през годините с най-новите изисквания на съвременния свят. „Арсенал” е наричан гръбнакът на националната икономика, основоположникът на българската отбранителна индустрия, заводът майка, дал началото на десетки промишлени предприятия в България... И всичко това е вярно. За историята, за настоящето и бъдещето му ще говорим през цялата 2024 година.
Правейки равносметка в края на 2023-а, в очакване на юбилейната за дружеството нова година, трябва да кажем, че„Арсенал“ е изключително стабилен – и във финансово, и в производствено, и в търговско отношение. В началото на тази година заявих, че очакваме тя да е по-добра от 2022-ра по отношение на договори, пазари, производствена база, квалификация на кадрите, в социалната сфера. Смело мога да кажа, че всичко, с което ръководствата на „Арсенал“ АД и „Арсенал - 2000“ АД се ангажираха, се изпълнява.
На първо място – „Арсенал“ е обезпечен дългосрочно с договори и пазари. 2024 и 2025 години ни са напълно осигурени. „Арсенал“ е надежден и желан партньор – дружеството изнася в над 120 държави в света и е познато на 5 континента.

Продължават инвестициите в ново оборудване и нови производствени мощности – само през последните години инвестициите във фирмата надхвърлят 200 милиона лева.

Изградените участъци с машини с ЦПУ са най-големите в страната. За първи път в историята на предприятието се решават проблеми за автоматизиран монтаж чрез роботизация, интегриран с контрола в специалните производства.
От тази година „Арсенал“ придоби още един завод в Стара Загора и бяха изградени важни обекти в дружеството. Сред тях са пречиствателната станция в Завод 4, газификацията на завода в Мъглиж, противопожарният водоем на полигона за изпитване на оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия. Изградихме нови складове на различни площадки на територията на предприятието, извършихме газификация и газопроводни отклонения на цехове в Завод 1 и в Завод 5, разширихме киселинното депо в Завод 3, приключихме строителството на линия за анодна оксидация с оцветяване, изградихме котелна централа на дървен чипс в Завод 2. Създадохме една от най-големите у нас фотоволтаични инсталации. Изцяло обновихме централното парково пространство, където оформихме музей на открито с уникални стари оръдия, специално възстановени за целта.
Нашето предприятие е уникално – в „Арсенал“ има развити технологии, каквито няма в цяла България: тук се обработват над 200 000 асортимента сурови материали. Дружеството предлага работа за специалисти и работници по близо 700 вида професии, което едва ли съществува в друго промишлено предприятие у нас, и е едно от малкото останали, където има втора категория труд.

През 2023 година средната работна заплата в „Арсенал“ е над средната за Старозагорска област и нахвърля 2000 лева, а средната работна заплата в заводите 3 и 4 достигна 2250-2300 лв. Запазихме ваучерите за храна в максималния им размер от 200 лева месечно, като годишно те достигат 3000 лв., което е близо заплата и половина допълнително за всеки работещ в дружеството.
Социалната политика на „Арсенал“ няма аналог в България. Тя обхваща различни сфери – здравеопазване, подобряване условията на труд, евтино столово хранене, безплатна почивка „ол инклузив“ на море в Несебър, безплатен транспорт за пътуващите, безплатно трениране на деца и юноши във Футболен клуб „Арсенал - 2000“, безплатно обучение на деца и младежи във Фолклорен ансамбъл „Арсенал“, грижа за материалната база на Детска градина „Буратино“, издръжка на Дома на културата, изградени паркинги за автомобилите на хиляди арсеналци и още редица придобивки, сред които и най-сладката, в буквалния смисъл на думата – празничната торта за всеки арсеналски рожденик. Всичко това повишава стандарта на работещите в дружеството, дава сигурност и спокойствие на техните семейства.

Бих искал да отбележа, че в „Арсенал“ ръководство и синдикати работим в добро взаимодействие, благодарение на което постигнахме едно от първите места в България по обем и мащабност на социалната ни програма. Дружеството осъществява и широка дарителска дейност за различни каузи, което ни прави активни участници в обществения живот на Казанлък и населените места.

- Вие винаги подчертавате значението на екипа, на кадрите и приноса на всеки арсеналец за успехите на дружеството...

- В годините, в които ръководя „Арсенал“, създадохме ръководен екип, който работи в невероятен синхрон. Всеки си знае отговорностите и си тежи на мястото. Освен мениджърския екип, който е феноменален със своя професионализъм и денонощна работа, няма човек в „Арсенал“, който да не допринася с труда, опита и знанията си за развитието на предприятието. Алеята на трудовата слава е една от добрите традиции на предприятието, която възстановихме, и вече 19 години отличаваме арсеналци за техния принос към дружеството.
Можем с гордост да кажем, че „Арсенал“ напълно заслужава определението „ковачница на кадри“. Във фирмата успешно работят програми за квалификация и преквалификация на кадрите, дългогодишно е партньорството ни с Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“ в областта на дуалното обучение. „Арсенал“ бе един от основните инициатори за създаване на Технически колеж в Казанлък и във всеки випуск, от неговото откриване през 2017 година досега, нашите студенти са най-много. Изключително ползотворно е сътрудничеството ни с Техническия университет в София и Инженерно-педагогическия факултет в Сливен. Стипендиантската програма на дружеството, специално разработена в подкрепа на учащите се наши работници, служители и специалисти, дава много добри резултати.

- Г-н Ибушев, 2024 година е знаменателна за предприятието. Но, за Вас самия, каква е равносметката, защото от тези 100 години на „Арсенал“ в Казанлък вече 52 Вие сте част от неговия живот, от неговите трудни и успешни години?

- Всъщност, аз съм свързан с „Арсенал“ още от дете. Родителите ми работеха в „Арсенал“ и са ме водили във фирмения стол, когато нямаше кой да ме гледа вкъщи. Майка ми бе основател на Взаимоспомагателната каса в „Арсенал“, баща ми бе отличаван като рационализатор, а преди пенсионирането си бе началник ОТК на Завод 5. Като ученик в първата математическа паралелка в Казанлък, от 1964 до 1967 г., бях с профил „Електротехника”. Това беше преди създаването на Природо-математическата гимназия в града. Бях запален радиолюбител, интересувах се и от философия. Като ученик всяка седмица по един ден стажувах в Завод 5. Приеха ме за студент в Техническия университет в София, специалност „Електроника“, но по стечение на обстоятелствата заминах да следвам в тогавашния Съветски съюз.
Цял живот съм работил в „Арсенал“. Извървял съм цялата стълбица на йерархията: от обикновен работник до генерален директор. Започнах като фрезист на копирка. Работих два месеца, когато тогавашният директор на завода инж. Стефан Дамянов, също възпитаник на Тулския политехнически институт, разбрал за това и ме извика: „Как може инженер, завършил в Съветския съюз, да е работник?!“. Назначиха ме за началник-смяна. Работех на смени на цевите. После станах майстор-производство, след това – началник на производствен отдел, началник на цех в усвояването на пистолет „Макаров“, ръководител на технологично бюро и инструментална екипировка, после – заместник-директор по техническите въпроси. По линия на предприятието бях командирован 3 години в Сирия. Като се завърнах, създадох „Арсенал инженеринг“ и 10 години бях негов директор. За известно време бях заместник-директор по търговските въпроси и търговски директор на „Арсенал“. От 9 септември 1997 година съм изпълнителен директор на „Арсенал“.
„Арсенал“ е неповторима фабрика, с невероятни възможности и изключителни специалисти, което позволява една идея да се превърне в реалност. Благодарение на търговското дружество „Арсенал - 2000“, нашите пазари се разшириха, стигайки до далечни държави. Цялостната ни политика – и по отношение на производството, и като пазарно поведение, ни позволява да се справяме така, че „Арсенал“ да стои стабилно и да има авторитет на световно ниво.

- Вие сте основател и ръководител на Коалиция „Алтернативата на гражданите“, която в настоящия местен парламент е втора сила по численост на общинските съветници. Кое Ви провокира да направите тази стъпка?

- Общинският съвет е много важен орган на местното самоуправление – това е законодателният орган в община Казанлък. Той решава какво и как да се направи в града и населените места. От неговите решения зависи и работата на изпълнителната власт. Оказа се, че точно там най-голямото предприятие в региона и най-големият работодател в сектор „Машиностроене“ не само в областта, но и в България – „Арсенал“, нямаше нито един представител. Преди 16 години създадохме непартийната формация „Експерти за Казанлък“, чийто наследник е Коалиция „Алтернативата на гражданите“, с тази цел – с експертната работа на нашите представители да спомогнем за положителните промени в Казанлък и общината. Ясно искам да подчертая – ние заставаме зад всяко добро предложение и подкрепяме всяко добро решение, което води до положителна промяна в града и региона и е в интерес на жителите на нашата община.

- Г-н Ибушев, с какво ще изненадате казанлъчани в годината на юбилея?


- Отдавна сме започнали подготовката за юбилейната година – реставриран е артилерийският парк пред фирмения музей; обновена е сградата на Управлението; вървят усилени дейности по новата визия на парковете и на междузаводските пространства; подготвени са две рекламни книги за историята на „Арсенал“ – на български и на английски език. През цялата 2024 година „Арсенал“ ще живее и работи под знака на своето столетие.

- Вашето пожелание за Новата 2024 година?

- Пожелавам на всички арсеналци и на техните семейства здраве, щастие и успехи във всяко тяхно начинание. Да бъдат сплотени, да мислят позитивно и да имат високи цели в житейския и в професионалния си път. Нека да се чувстват горди, че са свързали живота си с „Арсенал“ – няма друго предприятие в България с такава история и такива дадености. „Арсенал“ е епоха в българската индустрия.
Успешна, щастлива и благословена 2024 година!