Експериментална лятна академия по природни и математически науки отвори врати в ППМГ „Никола Обрешков“ в Казанлък. Лятната академия е четиридневна и ще продължи до четвъртък- 13-ти септември включително от 10 до 16,30 часа.
Академията, която е безплатна за всички ученици от общината, независимо къде учат, с интерес към природните и математическите науки, има за цел да покаже на учениците симбиозата между отделните науки- химия, биология, физика, математика, както и участието им в природните, химични, физични и биологични явления и процеси, като засили интересът им към познанието и експеримента във всичките му приложения в живота.


Лятната експериментална академия е проект на преподаватели по природни науки и математика от Математическата гимназия в Казанлък. Амбацията им е при интерес и обнадеждаващи начални резултати, академията да отваря врати по време на всички ваканции, при това не само за местни,а и за ученици от цялата страна.
Проектът ни е уникален, няма друг такъв в страната, каза за zakazanlak.bg Пенка Турданова, преподавател по биология в Математическата гимназия, един от лекторите в експерименталната академия.


Освен нея с учениците ще работят под формата на експерименти и теоретични игри и задачи физиците Георги Бяндов и Радиана Минчева, математикът Евгений Георгиев, както и преподавателката по химия Саша Чувитева.


Първата лекция в лятната академия по природни и математически науки бе посветена на налягането и течностите в нас.
Следващите три дни темите и експериментите в Академията по природни и математически науки ще са посветени на течностите в природата и оцеляващото им значение за човечеството, органичните съединения, осмоза и дифузия, делене на клетката, числови методи в биологията и химията и задачи по генетика и химиия.

Първите участници в екперименталната академия бяха на възраст от 3 до 18 години, от три различни училища в Казанлък. Посещението на уроците е безплатно и за родителите.
Новата учебна година в ППМГ „Никола Обрешков“ в Казанлък ще се открие официално в 9 часа на 17-ти септември – понеделник.
Почти 700 са учениците от 5-ти до 12-ти клас, които тази година ще се обучават в математическото училище.