Откриването на новата учебна година на 15 септември е присъствено, на открито и по различно време за отделните випуски, съгласно заповед на служебния министър на образованието проф. Николай Денков. Директорите трябва да създадат организация за „стъпаловидно“ начало на празненствата в зависимост от броя на учениците в съответните класове. Новото тази година е и обособяването на зони за родителите на първокласниците и на учениците, които за първи път постъпват в училището, ако те желаят да присъстват на тържеството. Откриването на учебната година ще се организира при спазване на задължителните и препоръчителните мерки в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата.

Тържества на открито са планирани за 15 септември във всички училища в община Казанлък. На територията на общината има 26 училища, от които 22 са общински и 4 държавни. Очаква се през новата учебна година общият брой на учениците във всички учебни форми да е близо 7700, а децата в детските градини да бъдат около 2300. На 15 септември ще прекрачат училищния праг 599 първокласници, разпределени в 32 паралелки. 498 ученици са записаните ученици в град Казанлък, докато през 2020 година първокласниците са били 630. През изминалата 2020/2021 учебна година седми клас са завършили 688 ученици в общината, които се очаква през тази година да продължат образованието си в следващия етап. Дванадесетокласниците в средното образование са 515.

Община Казанлък извърши ремонтни дейности в няколко детски градини в града и населените места. Ремонт на покрива бе направен на сградата на филиала на ДГ № 18 „Пчелица” в село Бузовград. Подменена бе дограмата и настилката в групите във филиала на ДГ № 1„Здравец” в село Енина. Ремонт е направен и във филиала на същата градина в с. Долно Изворово.

В ДГ № 3 "Теменуга" децата ще започнат новата учебна година с две изцяло обновени детски площадки. Подменени са леглата на една от групите и гардеробчетата на две. В ДГ № 6 „Еделвайс” в Казанлък в момента продължава ремонтът на покрива на пристройката към сградата й. В ДГ № 8 „Юрий Гагарин” вече е сменена изцяло подовата настилка на всички помещения в сградата. Във филиала на ДГ № 9 "Слънчице" в с. Черганово е сменена дограмата в спалното помещение и в занималнята за игра и боядисване на помещенията. В други детски градини на територията на община Казанлък също бяха извършени ремонтни дейности. Завършен е и ремонтът на ДГ № 17 "Славейче", включен в Инвестиционната програма на Община Казанлък.

Четири детски ясли в Казанлък вече са с нови детски площадки - ДДЯ № 4 „Пролет”, ДДЯ № 8 „Васил Левски”, ДДЯ № 5 „Детелина” и ДДЯ № 6 „Надежда”, извършват се и други ремонтни дейности в сградите.

Приемът на деца в дневните детски ясли е ежегоден, чрез внедрената електронна система. През месец септември се очакват да постъпят малко над 100 новоприети малчугани.