Настоящият посланик на Япония у нас Н. Пр. Масато Ватанабе ще получи дар от „Арсенал“ АД, преди своето отпътуване от България. В духа на нашата народна традиция, ще бъдат връчени днес богато везани с българска шевица риза и елек от Почетния гражданин на Казанлък и член на „Алтернативата на гражданите“ Христо Стоянов, художествен ръководител и хореограф на Фолклорен ансамбъл „Арсенал“. Бродирани блуза и елек, подарък от Казанлък, ще получи и културният аташе в Японското посолство у нас Мисаки Мишимура.

Облеклата, издържани в народен стил, са изработени и везани специално за посланик Ватанабе и културния аташе Мишимура като знак на дългогодишното приятелство и културните връзки между българския град на розите и няколко японски градове.

Арсеналецът Христо Стоянов смело може да бъде наречен „духовният мост“ между Япония и Казанлък и „Арсенал“. Години наред той прославя българските народни песни и танци в Страната на изгряващото слънце и покорява сърцата на японците с българската народна музика, със завладяващите й ритми и с красотата на народните ни носии.

Над 20 години съществуват културни взаимоотношения между Япония и Казанлък, като в тяхната основа е „Арсенал“.

За своя принос в разрастването на двустранното сътрудничество и за своята неуморна работа за популяризирането на българската традиция и култура в Япония Христо Стоянов е отличен с високото държавно отличие на Японското правителство - Орден на изгряващото слънце „Сребърни лъчи“. Той е и Почетен гражданин на японския град Мунаката. А ръководеният от него Фолклорен ансамбъл „Арсенал“ бе поканен да участва в културната програма на Летните олимпийски игри в Токио, които трябваше да се проведат през тази година. И още едно признание за арсеналеца Стоянов – на 19 май той трябваше да лети за Фукуяма, където по това време се провежда техният Празник на розата, и да бъде член на журито за избиране на Царица Роза в японския град. Поради пандемията от новия коронавирус пътуването на казанлъчанина се отложи, а и самият празник също ще се проведе в по-различен от традиционния формат. Но за сметка на това Христо Стоянов лично ще връчи на посланик Масато Ватанабе и на културния атеше Мисаки Мишимура прекрасните дарове от името на „Арсенал“ АД. Защото приятелството и доброто сътрудничество продължават.