1. Казанлък има световни шампиони в Световна кохай купа. Това са състезателите по шотокан карате-до Габриела Джамбазова, Самуил Гигов и Георги Христов, които спечелиха първо място, златен медал и световната титла в дисциплината „ката” - отборно, в състезанието за Световната купа по шотокан карате-до. За това съобщи треньорът и ръководител на казанлъшкия Карате клуб "Шори доджо" Илиян Дянков.

Престижното спортно събитие се проведе от 12 до 14 октомври в Кишинев, Молдова. Малките възпитаници на клуб „Шори доджо” станаха световни шампиони във възрастовата гупа от 7 до 11 години в оспорвана битка със стотици състезатели от държави от цял свят.

Габриела е ученичка в 4 „г” клас на ОУ „Мати Болгария” и тренира в клуба на Илиян Дянков от 4 години. За това време малкото момиче печели повече от 15 медала в различни републикански първенства, а шампионската й титла, която извоюва преди три дни, е първата в нейната колекция от световно първенство. Амбицията и усилията, с които тренира и се явява на състезания, обаче показват, че това е само началото на серията от големи международни победи.

Самуил Гигов е третокласник в СУ „Екзарх Антим I”. В семейството на момчето спортът е на почит. Самуил тренира от 5 години – на практика от основаването на клуб „Шори доджо”, и напредва с бързи темпове. Носител е на множество отличия и медали от национални и международни състезания по шотокан карате-до. В състезанието за Световната купа в Кишинев той извоюва още един медал - второ място и сребро в дисциплината „ката”.

Третият член на шампионския екип - Георги Христов, учи в 3 клас на ОУ „Кулата” и по хъс и амбция за победа не отстъпва на своите съотборници. Той също тренира от 5 години в клуба при Илиян Данков. Тримата напълно заслужено извоюваха правото да стъпят на най-високото стъпало на почетната стълбичка, отредено само за победители.

В състезанието за Световната купа по шотокан карате-до в Кишинев участва още Сияна Неби, която спечели две трети места и два бронзови медала съответно в дисциплините „ката” и „кумите”. Тя е осмокласничка в СУ „Екзарх Антим I”. Тренира в клуба „Шо ри доджо” от 1 година, но показва много добри резултати.

Мирослав Бончев от „Шори доджо” се бори за медал в Световното първенство в Кишинев, което се проведе на 13 октомври. Той се класира на трето място и спечели бронзов медал на „ката”. Мирослав е ученик в 11 клас на Техникума по транспорт и транспортен мениджмънт и се занимава активно с шотокан карате-до от 5 години. Той също има в колекцията си медали от редица състезания.

Представянето на малките спортисти от казанлъшкия клуб „Шори доджо” е впечатляващо, като се има предвид, че в състезанията за Световната купа и в Световното първенство взеха участие близо 1500 състезатели от 54 страни от цял свят. Всички представители на Казанлък защитиха името на своя клуб и на своя град повече от достойно и се завърнаха с медали, а трима от тях – и със световни титли.

Треньорът на малките каратисти Илиян Дянков, който е състезател на националния отбор на България по шотокан карате-до, също се включи в Световното първенство. Тимът с негово участие спечели отборно на "ката" сребърен медал и вицешампионска титла.