Казанлък -домакин на двудневен научен форум

На 20 и 21-ви октомври в Казанлък ще се проведе научна конференция „Национална и регионална икономика – актуално състояние, потенциал, перспективи”. Организатори на форума са Община Казанлък и Регионалните академични центрове на Българската академия на науките в Казанлък и Стара Загора. По време на конференцията ще бъде обсъдено развитието на икономиката и бъдещето на професионалното образование в страната и региона.

Като лектори на научната конференция са поканени академиците Стефан Воденичаров, Петър Кендеров, професорите Гарабед Минасян, Румен Каканаков от Централната лаборатория по приложна физика в Пловдив, Росица Ангелова от БАН и други. Сред местните лектори на научната конференция са инж. Бальо Динев, управител на „Давид холдинг“ и Марияна Демирева, директор на ПГ „Иван Хаджиенов“ и също член на групата Експерти за Казанлък.

Докладите на научната конференция са посветени на регионалните различия в България и европейските перспективи, на научните разработки в Индустрия 4.0 и дигиталните фабрики на бъдещето, задвижвани от научните постижения, на перспективите и актуалните проблеми пред професионалното образование у нас, на формите на взаимодействие между фирмите и местната власт и други.
Специален акцент на форума ще са дискусията и докладите за научните разработки и съвременните технологии при нанясането на износоустойчиви покрития върху инструменти в машиностроенето, както и на фирменото поведение и отрасловите приоритети. Успешният тандем наука и бизнес за иновативните процеси също е тема и акцент на форума.Поредица от събития, посветени на Българската академия на науките, организира Регионалният академичен център в Казанлък. Във фоайето на Музея на розата в парк „Розариум“ беше открита изложба „Образи и щрихи от Голямата война“. Експозицията включва фотоси, документи, факсимилета и писма от архива на БАН. Фотосите нагледно документират научния принос и дело на известни имена на българската наука в различни сфери от първите 30 години на миналия век: сред тях са Кръстьо Миятов - археолог с докторат по философия от Виена и преподавател в казанлъшко училище през втората половина на 20-те години на 20 век.

Експозицията е своеобразен жест на Регионалния академичен център на БАН в града към предстоящия ден на народните будители- 1-ви ноември. Целта ни е да покажем, че освен учени, тези хора са били преди всичко големи патриоти и като същински будители са отстоявали лични принципи и независимост на родината, каза по време на откриването д-р по история и директор на ИМ „Искра“ Момчил Маринов.