Йоанна е новата казанлъшка царица

Абитуриентката от Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн "Акад. Дечко Узунов" в Казанлък и изявена състезателка по спортни танци Йоанна Шишкова е новата Царица Роза на Казанлък. Царица Роза 2016 беше избрана в конкурс- спектакъл тази вечер сред общо 15 участнички от училищата в града.

Йоанна стана символът на Празника на розата тази година, както и на Казанлък за цяла година напред. По традиция, тя ще пътува за Япония в градовете Фукуяма и Мунаката като посланик на българския град на розите и ще представлява Казанлък в различни обществени каузи.

Йоанна Шишкова е родена на 30 май, зодия "Близнаци", и ще посрещне рождения си ден като 48-ата Царица Роза. Тя завършва Художествената гимназия в Казанлък, специалност "Рекламна графика" и има намерение да продължи образованието си в Националната художествена академия, специалност "Моден дизайн". Обича да чете, любимият й автор е Хорхе Букай, а любимата книга - "Приказки за размисъл". Майка й работи в Павел баня, а баща й е в Италия. Избрала е сама тоалета, с който се представи в третия тур на конкурса - дело е на италианска дизайнерка. Йоанна смята, че най-добре човек се чувства в родното си място и твърдо е решена да остане в България.

Макар и с корона на главата, Йоанна призна, че все още не може да повярва в това, което се е случило тази вечер, че не си е представяла да бъде новата Царица Роза и че нейна фаворитка е било момичето, избрано за първа подгласничка.

За първа подгласничка бе избрана Таня Стефанова от ПМГ "Никола Обрешков". Тя ще учи международен бизнес в Германия.


Втората подгласничка на царицата е Симона Янева, зодия "Дева", от СОУ "Екзарх Антим Първи". Тя ще продължи образованието си в сферата на бизнеса и икономиката, дори вече е приета в университет в Шотландия.


Журито, избрало царицата и нейните подгласнички тази година, бе съставено от розопроизводители и собственици на козметични фирми. Председател бе Негово Превъзходителство посланикът на Япония у нас г-н Такаши Коидзуми.

Цариците, нейните подгласнички и останалите кандидатки за короната получиха цветя и подаръци.

Преди да поздрави новата Царица Роза, кметът Галина Стоянова, обяви пред публиката представянето след седмица на Казанлък по време на годишната медийна среща, организирана от БТА в Прага. Казанлък и неговото тракийско културно наследство ще бъдат представени от проф. Николай Овчаров, "бащата" на Перперикон, когото кметът нарече "приятел на Казанлък". На срещата ще бъде представен и проектът на младата архитектка Дора Иванова за възстановяване паметника на връх Бузлуджа.

Галина Стоянова обяви и скорошното сбъдване на мечтата на казанлъчани - новият Музей на розата, който е почти готов и ще се открие в рамките на тазгодишния Фестивал на розата.

Фолклорен ансамбъл "Арсенал" и танцьорите от "Киара-Н"създадоха празнично настроение с изпълненията си, а градусът на настроението вдигна групата "Дийп Зоун Проджект" със солистка първата "Мини Мис Царица Роза 2003" - Нелина Георгиева.

С церемонията по избора на Царица Роза тази вечер бе дадено началото на 113-те Празници на розата в Казанлък.