Илинден е!  Не се работи и не се влиза в морето

Днес е един от най- големите църковни празници, почитан от православните с различни поводи и поверия.

Именици днес са Илия, Илиан, Илияна, Илиана, Илико, Илина, Илка, Иляна, Елиан, Елин, Лило, Лилчо, Личо, Лиля, Лино, Лильо

Денят на най-великия еврейски пророк Илия в народния календар е популярен като Илинден.
В представите на българина, Илия лети на огнена колесница в облаците и размахва камшика си над лудо препускащи коне.
В древно предание се разказва, че когато юнаците си поделяли небето, на св. Илия се паднали летните гръмотевици и светкавици, земята в дълбочина и небето във височина. Затова той ходел по небето, събирал тъмните облаци и мъглите и ги заключвал в Черното море. И като техен повелител, от него зависело дали хората ще се радват на хубаво време през лятото и обилна реколта през есента, или на страшни градушки и силни гръмотевици, които били истински враг на берекета по ниви, градини и лозя.

Стара традиция е на Илинден да не се работи. Жените пекат питки в чест на светеца, които раздават в църква или параклис, носещи името на св.Илия. Мъжете правят курбан - стар петел, кокошка или агне. Гледат кръвта на жертвеното животно да изтече до оброчен камък или под вековен дъб, вярват, че това ще ги предпази от суша, гръм и град.

Днешният ден в страната ни се отбелязва и като Ден на оръжейника.


Денят е и храмов празник на църквата "Свети пророк Илия" в Казанлък, която от преди година се сдоби с изцяло нова църковна утвар- лампиони и свещници, дело на украинска фабрика и дарени от Експерти за Казанлък.
Църквата е построена през 1865 година,помощта на цялото население на Куленската махала в града.

На 3 август 1877 година черкези и башибозуци от запад нахлуват в града. След като избиват хората и ограбват къщите се помъчили да влязат в храма, но не успяват. Поради предателство на местните, които показват слабото място на църквата на турците, те успяват да влязат и опожарят цялата сграда.
През 1880 година се взема решение за възстановяване на храма. Избира се 10 членен комитет с председател енорийския свещеник Иван Славов. Събират се средства от гражданите на Казанлък. църквата е почти възстановена за година.