Под звуците на патриотични песни и със съпровода на музика 23-ма млади мъже и момчета скочиха във водите на Старата река за ритуалното спасяване на Богоявленския кръст. Той бе хвърлен от отец Николай от Куленската църква „Св. Пророк Илия“ и бе хванат от Йоанис Ксантопулос – син на българка и грък.

Тази година спасяването на кръста нямаше състезателен характер и още с извиването на мъжкото хоро, всички участници единодушно решиха той да бъде предаден в ръцете на най-малкия участник в ритуала. Това е 14-годишният ученик от Казанлъшката Математическа гимназия Никола Крушков. Още през 2018 година 11-годишният тогава Никола бе сред смелчаците, хвърлили се в ледените води на реката. За първи път същата година се включиха рекорден брой момчета и мъже - повече от 40. Никола продължи и през следващите години да е сред участниците в ритуала.

За 22-ра поредна година, навръх имения си ден, се хвърли във водите на Стара река и младият казанлъчанин Йордан Йорданов. Той е пилот и пътува по целия свят, но винаги си взема отпуск, за да бъде в Казанлък на 6 януари и да участва в ритуала по спасяването на кръста. За него това се е превърнало в традиция, която неотклонно спазва още от ученическите си години.

Заради предприетите противоепидемични мерки в страната, обичайната за Йордановден организация липсваше, но хората сами се събраха на моста срещу парк „Тюлбето“. Защото за пореден път те искаха да станат част от традицията по спасяването на Богоявленския кръст, развели знамето с лика на Апостола на Свободата и българския трикольор.