Арсеналци за 16 път в  българските дни в Япония

26 членна група от танцьори от ансамбъл "Арсенал", инструменталисти и майстор- готвачът от Павел баня Георги Желев заминават днес за участие в 16 Световен фестивал на България, провеждан в японската префектура Мунаката.

Начело на групата е почетният гражданин на Фукуяма и главен художествен ръководител на ансамбъл "Арсенал" Христо Стоянов.

Дните на България в Япония се подпомагат финансово от фирма "Арсенал"-Казанлък, а техен съорганизатор е Асоциация "България - Япония" .Вече 16 години в Страната на изгряващото слънце хиляди почитатели на българския фолклор и приятели на България имат възможност да усвоят българските народни танци и опитат различни гозби от българската национална кухня.

В рамките на фестивала танцьорите от арсеналския ансамбъл ще направят над 35 концерта за 23 дни, като голяма част от тях ще са в най- голямата спортна зала в Азия - " Глобул Арена" в Мунаката, която е с капацитет 12 хиляди зрители.Концертите на арсеналци са с продължителност от 40 и 90 минути, като в тях ще покажат и по 8 различни ивда носии от българските фолклорни области.

Танцовите спектакли на българите ще се играят освен в големи зали, така и в училища, детски градини социални домове и домове за възрастни хора.

Като част от делегацията от Казанлък, за Япония пътува и тазгодишната царица Роза, студентката по моден дизайн в Художествената академия в София Йоанна Шишкова.Това е нейното първо пътуване в Страната на изгряващото слънце, което е и наградата й за титлата от японската страна.

Освен в Мунаката, арсеналските танцьори ще зарадват публиката в столицата на Япония Токио, в градовете Фукуяма и Ая и на остров Гото.

За японците ансамбъл "Арсенал" отдавна се е превърнал в символ на България, като заслугата за това в голяма степен е на директора на ДК "Арсенал" и хореограф Христо Стоянов, заради приноса му за популяризирането на българската култура и фолклор в Япония.

От 11 години той е и Почетен гражданин на японския град Фукуяма. Високото отличие Стоянов получи след решение на тамошния градски съвет за заслуги и изключителен принос за развитието на двустранните отношения. Мостът, на който Христо Стоянов и днес ги гради е българският фолклор и традиции.

В Япония Христо Стоянов стъпва за първи път през 1998 година и оттогава всяка година, без изключение ансамбълът на „Арсенал“ е чакан и обичан гост.


Световният фестивал на Българя в Япония се провежда тази година от днес до 2-ри октомври .