А Енина искала да съперничи на габровци

Уважаеми казанлъчани, нашата ретро екскурзия из Казанлъшка околия, описана от Петър Топузов през 1924 година, е към своя край. За последен път ни води из селищата на някогашната околия нашият гид Минчо Минчев, изследовател и краевед по душа. Той не спира да се рови в историята на Казанлък и населените места. Заедно с него сайтът zakazanlak.bg поднесе на своите читатели любознателната поредица „Метеорна екскурзия из Казанлъшка околия“.

В Брой 1 на вестник „Казанлъшка Искра“, излязъл на 1 юни 1924 година, Петър Топузов прави една описателна екскурзия из Околията. Кратко, точно и ясно, той отбелязва отличителните белези на всяко селище в Казанлъшката околия. Преди 96 години околията е била съставена от цели 47 населени места. Заемала е внушителна територия, която е включвала селища, които днес се намират в други, съседни на Казанлък общини, като Гурково, Мъглиж, Павел баня. И така, на ред са последните 7 села от Околията.

Салтъково, а сега село Копринка. В него землище има златна руда и ценни минерали. Там е бейският чифлик и железния мост на река Тунджа, наречен Копринка, където водният синдикат на реката ще прави чудеса и ще донесе блага за Казанлъшка и Старозагорска околии. Също блага и за ученолюбивото дружество "Искра" като инициатор на делото. В Салтъково има хубав айрян.

Долно Сахране. Техните двуконни талиги са трамваи от Казанлък до Пловдив и обратно. Важни реформи има направени в това село.

Горно Сахране - имат в общинската си река отличен върбов материал за кошничарска индустрия.

Асен - хубаво име има селото и отлична грънчарска работилница.

Крън. В землището на това село като че са се подвизавали старите български боляри Войсил и Елтимир. Много работи ще имат археолози и професори, за да се изясни, къде е била старата българска крепост Кърни - в това село или в Голямото село (сега Тъжа). Крън е силно овощарско село, близо е историческият връх Бузлуджа. На изток има русалски гробища.

Енина иска да съперничи на габровци, населението му се увеличава. Неговото ученолюбиво дружество "Братство" тази година, на втория ден на Великден, отпразнува 55-годишния си юбилей.

Секеречево, а сега село Хаджидимитрово, е родно място на Смаил ефенди. Българското население на това селце е преселено от Шипка. Има вековна кория и там в Секереченската кория ще имаме дълга почивка, понеже завършихме екскурзията в Казанлъшката околия.


И накрая - заслужената почивка в Казанлъшката околия... Снимката е предоставена от Минчо Минчев от неговия личен архив: Вляво са прядядото и прабабата на Минчо - Христо Митев Рачев и Стоянка Маринова Рачева. Най-вдясно са майката и бащата на дългогодишната учителна в Казанлък Екатерина Русева. Баща й Димитър е брат на Христо Рачев, а в средата, с дамаджаната, е другият им брат Стойно Рачев.