393 граждани на община Казанлък са кандидати за различни постове и длъжности на предстоящите местни избори на 25 октомври. Това показва справка в ОИК-Казанлък.
77 от тях са кандидати за кметове на населени места и кметове на Община Казанлък, други 316 са включени като кандидати за общински съветници в различни партийни и коалиционни листи.
Повечето от кандидатите за длъжности и постове в местното самоуправление са мъже. Най-възрастният от всички кандидати е кандидат за общински съветник. През декември той ще навърши 80 години. Включен е в листата на Националния фронт за спасение на България. Най- младият кандидат за общински съветник е 18 годишна девойка. Тя се кани да брани интересите на своите съграждани през каузите на Българска радикална левица. Девойката е родена през 1997 година. От същата партия е и най-възрастният кандидат за кмет на община Казанлък. Той е роден през 1938 година. От десетте кандидати, които атакуват на изборите кметския стол в Казанлък, най-младият е жена - Мария Славова. Тя е на 31 години е представител на партия АБВ.
В 22-те листи за общински съветници има пъстър колорит от представители на различни професии, като преобладават икономисти, хора със средно общо образование или със средно техническо. Не са малко и юристите, лекарите, хората с хуманитарни професии. За разлика от предишни години, сега учителите не са толкова много в листите. С пълни листи от по 37 кандидати за общински съветници са само 3 политически сили в община Казанлък - Експерти за Казанлък, БСП и ГЕРБ. В другия край на своеобразната класация - само с 1 кандидат за общински съветник е новопоявилата се в казанлъшкия политически пейзаж политическа структура Движение за демократично действие- Д 3. Млад мъж, работещ в сферата на дървообработването е единствения кандидат за съветник от нея.
Няколко са ромските листи от регистрираните. В тях са между 3 и 5 кандидати за общински съветници. В една от тях, коалиция „Солидарност-Щит“ кандидатите са 5. Движение „Българската пролет“ издига в Казанлъшко 3 кандидати за общински съветници. Освен 22 партийни листи с кандидати за съветници, в ОИК е регистриран и един независим кандидат за общински съветник. Той е млад мъж, роден през 1978 година, издигнат е от Инициативен комитет от Бузовград.

Сред листите с кандидати за общински съветници има интересни роднински съвпадения или противопоставяния, което най-вероятно означава, че политическият плурализъм е навлязъл дълбоко в българското семейство. Има братя в различни листи, родители и деца също, не са малко и примерите за изумително политическа номадство.
67 са общо кандидатите за кметове на 19-те населените места в общината. Сред тях също преобладават мъжете. 10 от тях са издигнати от Инициативни комитети, останалите от политически партии. Най-много са кандидатите за общински кмет и кмет на Казанлък10 човека, 7 се борят за кметското място в Крън, а в Дунавци и Овощник има по 6 кандидати. Безалтернативни са единствените кандидати за кметове в Ръжена и Голямо Дряново.

Най-много кандидати за кметове по места издига ГЕРБ-16, коалицията „БСП –Лява България“ има 12. С по 4 кандидати за населените места са България без цензура и ДПС. НДПС – Национално движение за права и свободи и партия АБВ имат по един кандидат за кмет. НДПС – в село, а АБВ в Казанлък.
Законът за местното самоуправление е определил община Казанлък да има 37 членен Общински съвет. За място в него на тези избори се борят 316 човека. Математически погледнато, шансът ще застигне почти всеки девети кандидат.
19 са населените места в общината и един общинският център. 77 са кандидати за тях. Само 20 обаче ще са късметлии. Другите 57 ще чакат други избори.
На финала: простата сметка показва, че едва 57 от всички мераклии за постове и власт, участници в различни листи, ще имат реален шанс да получат такива. Всички останали 336 или ще пият по една студена вода или ще се надяват да получат друг пост или щастлив политически жребий да ги завърти в Голямата игра отново.
Близо 60 хиляди са гражданите с избирателни права по списък в Община Казанлък за тези местни избори. Около 700 от тях са тези, които ще имат право да гласуват за първи път. Колко от тях обаче ще го направят ще стане ясно след 25 октомври.

Това, което е ясно към днешна дата е, че поне 30 хиляди други, които не са в различни списъци стоят и гледат. Не само плакати. И те са тези, които ще отреждат по парче от баницата за онези 57 късметлии. Което прави задачата на всички онези 393 граждани в различни листи сложна, защото трябва доста да поработят, за да не отидат голяма част от тези 30-ти хиляди реални гласоподаватели в общината на 25 октомври за гъби. Защото дотогава, според синоптичните прогнози и Циганското лято ще е свършило.

А свърши ли то, от есента може да се очаква всичко.