"Златна детелина" за  Учителя Бяндов

Учителят по физика и астрономия от Казанлъшката математическа гимназия Георги Бяндов е един от двамата носители на тазгодишната награда на фондация „Вигория“, обявиха официално от организацията.

Бяндов, който е ученик на „златния“ физик Теодосий Теодосиев получава Почетния плакет „Златна детелина“ в област „Образование“.

Новината съобщи за zakazanlak.bg председателят на фондация „Вигория“ Мария Петрова


Мотивите на Управителния съвет на фондацията да присъдят тази изключително престижната за работещите в науката и образованието награда, са високите резултати в учебно-развиващия процес при обучение на подрастващите, за вложения доброволен труд към професионалните си задължения, в полза на подрастващите и обществото, за високата отговорност и всеотдайност към своите възпитаници.


Освен казанлъшкия учител по физика, фондацията присъжда още една „Златна детелина“ в област „Култура. Тя е за оперната певица от Добрич- Константина Петкова.

Заради ситуацията в момента в страната, наградите на двамата отличени ще бъдат връчени, при подходящ повод.


Казанлъшкият учител Георги Бяндов е учител на три поколения ученици, както и на много медалисти по физика и астрономия от цялата страна, които през годините са били част от „златна школа“ школа на Тедосий Теодосиев. Бяндов, заедно с Радушка Иванова, учител по математика, години наред са тези, които помагат в откриването на таланти за науката.
Самият Георги Бяндов е възпитаник на казанлъшката математическа гимназия, ученик на Тео, за който казва, че това „не е лесно, но много вълнуващо“. А смелостта да следваш своя необикновен учител определя като "още по-вълнуващо, но и много отговорно"

.
Учителят Бяндов е завършил Факултет по физика в СУ „Климент Охридски“, с производствен и педагогически профил. Има и магистратура по психология от Великотърновския университет.
Автор е на няколко публикации, свързани с физиката и социалната психология. Натрупаният опит при работа с подрастващите през годините и разширяване на познанието чрез самоподготовка превръщат физика Георги Бяндов в онзи „полезен“ учител, така необходим за младите, които не се задоволяват само да преминат през учебната година, но искат да издигат хоризонта на познанието си все по-високо.
От 6 години той е преподавател по физика и астрономия в Профилираната природо-математическа гимназия „Никола Обрешков” в Казанлък. Училището е своеобразна „стартова площадка“ за много победители в международни олимпиади по физика.

https://www.zakazanlak.bg/strgaloto-10/trseshchiyat-chovek-6725


Освен с кръжоци по физика и астрономия и психология, преподавателят вече две години е част от екипа на летните академии за ученици в гимназията, в които продължава да поддържа и провокира интереса на младите към експеримента, знанието, природо-математическите науки. Прави това безкористно, сърцато, всеотдайно.
Двадесет години работи на летните лагер-школи по физика и по приложна математика заедно с Теодосий Теодосиев, а от две години преподава в летния Детски университет по физика в планинското село Дрента.

Все каузи, забелязани и оценени от фондация „Вигория“.


Приносът му за откриване на млади таланти е забелязан и отличен и с награди от Съюза на физиците в България, от Община Казанлък, но най-голямата награда за него е любовта и признанието на учениците му.

Фондация “Вигория“ /в пр. от латински сила, енергия, активност/ е неправителствена организация с идеалнацел, която работи в областите образование, екология, културата.
Основана е през 2010 година от група учени в различни сфери и общественици, като първоначалният й капитал е на дарители от България, Чехия и Италия ив момента разчита на частни средства от страната и чужбина и различни международни организации, с цел подпомагане развитието на подрастващите


За символичен патрон на фондацията е избрана първата жена – физик, носителка на две Нобелови награди в различни области- химия ифизика Мария Жулийо Кюри.
Фондацията изповядва максимите, че: „Дейностите са единствения път към познанието” и “Знанието е сила”.


Още за Георги Бяндов, тук: https://www.zakazanlak.bg/strgaloto-10/trseshchiyat-chovek-6725