Журналисти срещу депутатски заплахи

Журналисти от регионални и местни издания - печатни и електронни в област Стара Загора изпратиха Отворено писмо до 11-те депутати в 44-то Народно събрание, от 27 Старозагорски многомандатен избирателен район, по повод отправени заплахи за уволнение и грубия език на депутата от ГЕРБ и старозагорец Антон Тодоров, отправени срещу журналиста Виктор Николаев тази сутрин в предаването "Здравей България".

Отказвайки да отговори на неудобен въпрос на журналиста, народният представител Тодоров се обърна към Виктор Николаев с думите:

"Много силни думи използвате. Ще ви изядат хляба. те изядоха и хляба на колежката- и тя беше тръгнала в някаква посока, но виждам, че нещо й липсва столчето", каза той, визирайки доскорошната екранна партньорка на Николаев- Анна Цолова, която вече не води сутрешния блок на телевизията.

"А, не за такъв въпрос, ако аз бях шеф на НОВА, уволнявам", каза депутатът в отговор на въпрос защо се занимава с назначенията в детска градина.

Ето и пълния текст на Отвореното писмо на журналистите от местните и регионални медии, към което се присъединява и редакционният екип на сайта zakazanlak.bg


ОТВОРЕНО ПИСМО


До:
Емил Христов, Борис Кърчев, Маноил Манев, Радостин Танев, ГЕРБ
Драгомир Стойнев, Донка Симеонова, Георги Гьоков, Спас Панчев, БСП
Маргарита Николова, ОП
Халил Летифов, ДПС
Кръстина Таскова, Воля

Уважаеми народни представители от 27-ми МИР – Стара Загора,
Изказваме силно възмущение от поведението на Вашия колега Антон Тодоров в ефира на Нова ТВ днес, 6 октомври, в сутрешния блок „Здравей, България“. Беше срамно и обидно да гледаме как колегата Виктор Николаев бе заплашен да последва съдбата на колежката си Анна Цолова, защото въпросът му не се хареса на госта.
Не напразно България е поставена на 109-то място в света по свобода на словото в класацията на "Репортери без граници" за 2017-та година. Какво ни готвите? Днес ни заплашвате, а утре ще ни арестувате!? Кой гарантира свободата на словото ни? Кой поема отговорност за сигурността на семействата ни? Да се страхуваме за себе си като в едни други държави, някой дори наши съседки?
Днес ние настояваме за публично извинение от депутата Тодоров към Виктор Николаев, медията, в която беше гост и дискредитира и всички журналисти. Настояваме и за неговата незабавна оставка като припомняме, че ще бъдем непримирими при всякакъв опит да се потули проблема.
България е европейска страна, ние – европейски журналисти и имаме право на европейска свобода. Гарантирайте ни това като ни подкрепите, изчитайки отвореното писмо от трибуната на Народното събрание.

С уважение:


Екип на Stz24.com
Екип на ТВ Стара Загора
Екип на ТВ Загора
Дарина Колева, кореспондент на БТВ
Гергана Пейчева, Дарик радио Стара Загора
Христо Христов
Зорница Семерджиева, редактор в Радио Стара Загора
Нели Ангелова, редактор в Радио Стара Загора
Желязко Динев, изп. директор ТВ Стара Загора
Ивайло Тончев, директор маркетинг, медии и реклама Фр


По повод казаното от народния представител от ГЕРБ Антон Тодоров, от партията се разграничиха от казаното от него и разпространиха до медиите позиция в защита на свободата на словото.


В ня се казва, че "свободната журналистика има право да пита и да задава въпроси. Няма лоши и неудобни въпроси, а неточни отговори" ,се казва в позицията на управляващата партия.

По-рано през деня самият депутат Тодоров се извини на журналиста, като каза че бил разбран напълно превратно.