Какво кара гларусите да изоставят морето и да се преселят във вътрешността на страната? Жълтокраките чайки, както е официалното название на тези птици, стават все повече и то на места, на които традиционно не сме свикнали да ги виждаме.

Все по-често столичани и пловдивчани се будят с крясък на гларуси.

Същата е ситуацията ив Казанлък, където вече почти десетилетие се радват гражданите на .. морските птици. Първо бяха само една двойка, избрала за дом покрив на казанлъшка гимназия, после станаха няколко, а сега са вече няколко .. ята.

Красивият им полет и романтичен шум, напомнящ за морето са особено впечатляващи в късните часове на нощта.


Причината гларусите все по- често да са във вътрешността на страната, за това не са летните отпуски, които водят хората към шума на вълните. Жълтокраките чайки все по-често идват във вътрешността на страната – не само през зимата, но и за лятото. Орнитологът Ирина Матеева обяснява, че причина за това са основно хората или по-скоро техния боклук.


"Чайката е всеядна, макар че предпочита да яде риба, но яде всичко останало, което може да послужи за храна. Създадените открити сметища в София, Суходол, привличат огромен брой чайки", твърди тя.

Появата на гларуси не бива да тревожи никого. Те едва ли ще повлияят на останалите пернати видове, а на хората не могат да нанесат вреди. Освен да им откраднат храната.


"Това е същото както за котките и кучетата, които разнасят зарази, както всяко животно, което се движи свободно. Колкото до птичия грип, няма установени такива случаи", отбелязва Ирина Матеева.

Жълтокраките чайки започват своето настаняване във вътрешността на страната още преди години. Ако продължим обаче да правим боклук, те ще продължат да прииждат.


Източник: https://dariknews.bg