Започва  „Русалската седмица“

На 8 юни тази година отбелязваме Свети Дух, който дава живот на всички твари, чрез когото ни се даряват всяка мъдрост, всякакви духовни дарове и различни добродетели.

Този празник Църквата е установила заради величието на Пресветия и животворящ Дух, единосъщен с Бог Отец и Сина Божий. Светите отци казват, че Светият Дух не е създаден от Отца, не е сътворен, не е роден, но произлиза от Него. Светият Дух обогатява човека с духовни дарове и плодове духовни, украсява човека и с многообразни добродетели, прави го дърво добро, плодоносно, създаващо добри плодове, пише в Евангелието на Матея.

Народът нарича празника Духовден и с него започва „Русалската седмица“, „Русалската неделя“, „Самодивската неделя“. Този период се смята за твърде опасен. Тогава на земята се явяват русалиите, наричани още русалки, причинителки на тежки болести, като в същото време те са и лечителки.

За да се предпазят от русалиите, хората окичвали вратите и прозорците с пелин, чесън, репей, орехова шума, носели ги и в дрехите си, защото вярвали, че злите сили бягат от неприятната им миризма.

Народът празнува в чест на русалките, нивите и хляба. Откъдето минат русалките, ще се роди добър плод – нивите ще изкласят, лозята ще изресят, дърветата ще плодят. През тази седмица в сряда и петък рано преди слънце каквато и трева да улови човек, все е лековита.

През тази седмица е познато още и обредното къпане за здраве в росата на самодивските поляни, или в русалски извори.

Курбан се приготвя в големи големи казани и се прекадява от свещеник. Всички празнуват и се надяват лоша болест да не ги споходи, огън и градушка да не се изсипят над земята.

Къщата се постила с пелин. Българите са знаели магическата сила на пелина да прогонва зли сили, бродници и магьосници и да ги пази от тях. В "Русалската седмица" е добре жените да работят в градината, да плевят, да засаждат. Това обаче трябва да се прави само с ръце, да не се използват остри сечива.