Рекордни дъждове са паднали в Казанлък през юни

Серия магнитни бури се очакват над България в дните 17 и 18 август. Тези физични явления са най-силно изразени сутрин и вечер. Промените в магнитното поле могат да повлияят върху работата на сърдечно-съдовата система, което да предизвика сърдечни болки, мигрена, отпадналост, понижаване на концентрацията, по-бавни реакции. Най-застрашени от влиянието на магнитните бури са хората със сърдечни заболявания. Лекарите препоръчват те да си останат вкъщи по време на тези явления, като по този начин се получава един вид предпазване, наречено екраниране.

В резултат на магнитните бури може да се очакват леки колебания на напрежението в електроенергийната мрежа и едва доловими колебания в спътниковите системи за комуникация.

Прогнозата за времето в Казанлък е за жега, но не и за рекордно високи температури, и за заоблачаване без валежи в края на седмицата, когато пък се очакват магнитните бури.

Според последните, обработени данни от Хидрометеорологичната станция в Казанлък, през месец юни са паднали рекордни количества дъжд. За целия месец измереното количество е 144,4 литра на квадратен метър при норма за района за месец юни от 88 литра на квадратен метър. Особено интензивни са били дъждовете в първата десетдневка на юни, когато са паднали 88,8 литра на квадратен метър - повече, отколкото е нормата за целия месец. През юли дъждовете в Казанлък са били под нормата – 59.8 литра на квадратен метър при норма за Казанлъшки регион от 62 л/кв.м. До момента за месец август количеството дъжд е доста под нормата. Падналите дъждове са на 2-ро и 3-то число от този месец, когато количествата, измерени от Хидрометеорологичната станция, са 21.6 л/кв.м при норма за региона от 48 л/кв.м.