С четиридневна програма Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отбележи своя имен ден. Център на богослуженията ще бъде катедралният храм „Свети Николай“ в Стара Загора.

За трети път вярващите ще посрещнат Чудотворната икона на Пресвета Богородица Скоропослушница от гр. Ананиев – Украйна. Това ще стане на 28 август (събота) в 17:50 часа, на бул. „Цар Симеон Велики“ до градинката „Пингвините“. В 18:10 часа ще започне вечерното богослужение. На 29 август (неделя) в 8:30 часа ще бъде отслужена утреня, а в 09:15 часа ще бъде посрещнат владиката, който ще отслужи Божествена св. Литургия, в която ще вземат участие предстоятелите на храмовете в града и храмовото духовенство.

На 30 август (понеделник) в 17:50 часа, на бул. „Цар Симеон Велики“ до градинката „Пингвините“, за първи път в града ще бъдат посрещнати мощите на Св. свещеномъченик Киприян Картагенски, които са подарък за Старозагорска епархия от Доростолска Света Митрополия. В 18:10 часа ще бъде отслужено вечерно богослужение. Празничният за митрополит Киприан 31 авугст (вторник) ще започне с отслужване на празнична утреня. Архиереят ще бъде посрещнат в 09:15 часа и ще се отслужи Божествена св. Литургия, в която ще вземат участие присъстващите архиереи, духовници и гости. В 20:00 часа дворът на Старозагорската Света митрополия ще отвори врати за всички, които искат да споделят празника на митрополит Киприан. Вместо подаръци той желае гостите да подкрепят кампанията „Да помогнем заедно на Комплексен онкологичен център – Стара Загора“.

Основната цел на инициативата, която стартира на 20 юли /Илинден/, е закупуването на апарат „DAKO AS Link 48“, който да послужи за по-бърза и по-добра диагностика при лечението на онкоболните. Стойността му е 99 000,00 лв. без ДДС. „Гордея се, че всички общини от шестте духовни околии на Старозагорска епархия се включиха в кампанията.

Идеята прегърнаха и редица неправителствени организации и клубове. Нека да отворим сърцата си, да обединим усилията и съпричастността си за една голяма кауза и заедно да допринесем за възможно най-бързото закупуване на тази жизненоважна апаратура. Ще се радвам да се видим и предварително Ви поднасям своята сърдечна благодарност!“, пише в поканата си митрополит Киприан. За доброто настроение на всички присъстващи ще се погрижи съставът на Държавна опера – Стара Загора.