За Енина,енинци, нуждите и очакванията там
Банкомат, поне 12 камери за видеонаблюдение на селото, непременно асфалтиране на поне 3 улици, телевизор за новия пенсионерския куб, измиване на всички улици на селото, лого и знаме на село Енина и паметна плоча на селската чешма за строителите на местния водопровод и енинския кмет в чийто мандат е селото с вода от балкана.
Това са само малка част от амбициозните цели и задачи през първата година на мандата на новия кмет на едно от най- големите села в община Казанлък Димитрина Дончева.
По- големите цели, изискващи много усилия и финансови ресурси основно, са фундаменталният проблем с изграждането на канализация на село Енина и нова сграда на читалището.
Това споделя Димитрина Дончева- новият кмет на Енина, която бе избрана на балотаж в началото на ноември на последните местни избори, от квотата на партия АБВ и с подкрепата на местна коалиция "Алтернативата на гражданите".

За Димитрина, която е досегашен секретар на кметството, проблемите на Енина не са нови. Нито непознати. Живее с тях като енинска снаха повече от 20 години. В последните 4 и чисто професионално. Затова е и амбицирана да направи невъзможното до момента: като това да осигури поне един банкомат а селото, в което живеят близо 3 хиляди души.
Същото е с отоплението на чакалнята на лекарския кабинет и нуждата от специалисти, които да посещават селото по график, за нуждите на гражданите там.
Звучи почти абсурдно, че толкова години, отдалеченото само на 5 километра село от Казанлък, в което живеят голяма част от състоятелните казанлъчани е без банкомат и без отоплена чакалня в здравната служба.
На пръв поглед прозаични и елементарни битови неща са се оказали „препъни камък“ за последните кметове на Енина.

Димитрина Дончева е решена в рамките на първата година от мандата да си справи с набелязаните малки цели. Малки, защото независимо от големия бюрократичен проблем да има банкомат на село, е повече от прозаична и наложителна тази придобивка за селото. И вярва, че ще успее да я реши в скоро време и енинци да имат банкомат.
Същото е и с пенсионерския клуб. Който отскоро е в ново помещение, подредено и измазано и с помощта на самите пенсионери от селото. Които, освен нова зала си имат и ново кухненско оборудване, дарение от местна фирма. В новия си дом, пенсионерите ще могат да обменят информация помежду си, да четат местна преса и да провеждат различни свои мероприятия.
С Енина са свързани голяма част от предприемчивите хора в общината, затова се надявам, че нуждите на селото и малки или по- големи, ще срещнат разбиране и подкрепа, лоби и помощ от страна на успелите хора тук, убедена е Димитрина Дончева.

Първите такива жестове вече са факт. Именно благодарение на предприемача Георги Попов, Енина има красива и пищно нагиздена коледна елха, която грейна на 11 декември. За настроението пред нея се погрижиха децата от детската градина и училището в Енина.
Дойдоха много хора да уважат тържеството и коледния ни благотворителен базар, сподели кметицата, за която живите и щастливи очи на деца и възрастни са първият голям коледен дар.

Която има и свое, следколедно предизвикателство към съселяните си, решили да украсят домовете си с живи коледни елхи. След празниците от кметството предлагат всеки, закупил живо коледно дърво, да го засади на празната площ до детската градина. Там кметът Дончева и колегите й планират да се изгради новата малка горичка на енинци от живи коледни дръвчета.

Още преди новата година ще е факт и постигнатата договорка между кмета на Енина и управата на общинската болница: лекари – специалисти в различни заболявания да приемат по график в Здравната служба на селото. Чиято чакалня ще бъде отоплена, категорична Димитрина Дончева. Досега това е ставало само в лекарския кабинет, а хората са били принудени да чакат на студено.
Дончева се надява да намери подкрепа сред бизнеса за закупуването на 12 камери за видеонаблюдение. С които да се покрият основните пътни артерии и кръстовища в селото, с цел безопасност и превенция.
С дарителски жест на фирма ще се извърши и пролетното миене на улиците в селото, за което от десетилетия енинци нямат спомен.
А младежите от селото вече са изявили желание регулярно да почистват замърсените участъци в различни еко, казва още кметът Димитрина Дончева.
Като най- голямо предизвикателство приема нерешените с десетилетия проблеми на селото- липсващата канализацията и лошото състояние на сградата на читалището. Самата Дончева има по- хард решение за читалищната сграда: да се събори и на нейно място изгради нова.Разбира, че това няма как да стане. Затова ще търси варианти как нци, както и че да се промени досегашния вид на сградата, с различни ремонти и ново оборудване. И задължително подмяна на покрива.
Среща с управителя на ВиК Стара Загора за проблема с липсващата канализация и ясните перспективи във времето за енинци в това отношение, в контекста на големите ВиК инвестиции в областта, е първата цел на енинската кметица.
Като дългогодишен жител на селото знае, че това е най- голямата болка и проблем на енинци, както и че няма да стане с магическа пръчка. Трябват милиони. Но хората имат право да знаят визията в обозримо бъдеще, убедена е Дончева.
От новия състав на Общинския съвет в Казанлък и от новия бюджет на общината, ще настоява да бъдат заделени средства за асфалтиране на поне три улици в селото. Конкретни. Където повече не може да се отлага.
А пред креативните и предприемчиви свои съграждани кметът има арт предизвикателство. Което със сигурност ще повдигне духа и самочувствието на хората, избрали да живеят в китното село на Яна Козарката: Енина да има свое лого и знаме. Защото е село, което заслужава своята туристическа популярност и туристически маршрути, тъй като има какво да покаже на любознателните хора от страната и света.

Сред тях и чешмата в центъра на Енина, на която със сигурност ще има паметна плоча. За да се помнят и знаят имената на тези, „свалили“ балканската вода до селото. И кметът, в чийто мандат се е случило това.
Димитрина Дончева е убедена, че за да се случи всичко това, няма да е достатъчна само нейната енергия, желания, воля и усилия.
Ще й трябва подкрепа.
На всички енинци, на всички, за които Енина е родно, близко, скъпо, част от живота. Кауза.
Това е Енина, място, с история и дълбоки корени и вярвам, че е възможно, убедена е мотивираната за здрава работа кметица на Енина.