Правителството взима спешни мерки, за да противодейства на разпространението на новата дрога фентанил, довела до смъртта на няколко души в последните седмици. Наркотикът е в пъти по-активен от хероина. Смесен с други наркотични вещества, употребата му може да доведе до смърт. През последните четири месеца във Варна и региона тече разследване на девет смъртни случая на наркозависими. Резултатите от експертизите все още не са готови.
Информация за увеличен брой смъртни случаи на наркозависими вследствие на употреба на фентанил или негови производни, подаде ОД на МВР във Варна. Оттам уточниха, че за първи път през май тук е бил засечен аналог на фентанила и са започнали действия по откриване на дилърите му.
Две жени - на 40 и 53 години, са арестувани с 200 грама аналог на фентанила. Това са около 1 400 дози, поясни инспектор Ирена Петричева от "Охранителна полиция" при ОДП-Варна.
Нов координационен механизъм за борба срещу организираната престъпност, вноса и разпространението на наркотици създават тази седмица у нас. Това съобщи премиерът Николай Денков в началото на заседанието на Министерския съвет.
Водещо ведомство в механизма ще е МВР, но се включват и редица други министерства.
Правителството отчита, че през последните години не се отбелязва особен успех в борбата с разпространението на дрога. Фокусът на новия механизъм ще бъде върху големите вносители и разпространители на дрога. „Идеята е този координационен механизъм да допълва работата на Националния съвет по наркотични вещества, който има много функции, но няма специален фокус върху тази дейност. Основните задачи ще се координират от МВР”, поясни премиерът.