Китайската нова година, известна още и като Лунна нова година или Пролетен фестивал, през 2022-ра настъпва на 1 февруари, вторник. Това е най-големият празник в Китай, с който се отбелязва настъпването на Новата година по традиционния лунно-слънчев китайски календар. Тържествата продължават обикновено 15 дни, като на всеки от дните се спазват различни традиции.

Според китайския астрологичен календар 2022-ра е годината на Водния Тигър, която започва на 1 февруари 2022 г. и завършва на 22 януари 2023 г. Това е годината на родените през 1914, 1926, 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010 и 2022 г., които се смятат за много смели и силни.

Неподвижният елемент на Тигъра е дърво, докато 2022 е година на водата, според китайските пет елемента. Тъй като водата е еквивалент на черен цвят в системата от пет елемента, годината 2022 се нарича още Ян Черен тигър. В китайската култура водата символизира жизнената същност, зрелостта и дълбоките емоции. Водата в своята Ян форма се характеризира с доброта, бдителност, памет, любопитство, чувство за наблюдение.
Тигърът (третият знак в цикъла на китайския зодиак) е непредсказуем и недосегаем, така че е много вероятно нещо неочаквано да ни се случи през новата 2022 година. Той представлява енергия, сила, защита, алтруизъм, лидерство, целеустременост, уважение, революционни идеи, но също така уязвимост, чувствителност, егоизъм, надценяване.

Годината на Водния Тигър носи големи и драматични промени и предизвикателства, които ще нарушат реда в живота на зодиите. Годината ще бъде бурна и наситена със събития и повечето зодии ще се изкушат да се впуснат във всякакви рискови ситуации. Затова, когато работите върху нещо, бъдете готови, че във всеки момент може да поеме в различна посока. Това обаче не бива непременно да ви притеснява – макар и объркана, тя ще бъде особено богата на енергия, увереност, спонтанност и нови възможности.

Просто е необходимо да бъдете в постоянна готовност да давате най-доброто от себе си и, ако сте преминали през труден период в живота си, сега е времето да се "излекувате" от миналите грешки и болки. А за да има баланс, трябва да се научите да спирате, да казвате „не“ и да сте умерени в емоциите.

Освен това годината е благоприятна за кариерно развитие, подобряване на финансовото благополучие, реализиране на вътрешния потенциал и амбиции. Тъй като това е и годината на семейството, е съществено да поддържате баланса между работата и почивката. Семейните задължения ще се установят в хармонични отношения на взаимна подкрепа с тези, които са ви скъпи на сърцето.

Цветовете, които ще ни донесат късмет и ще добавим в интериора или визията си, са синьо, зелено, червено, жълто. Използването на всяка от тези багри трябва да се прилага според областта, за която искате да оптимизирате шансовете си за успех. Например, синьото е предпочитано за преговори, интервюта за работа и комуникация, зелено за адаптиране към нова работа, ново място за живеене или ново начало като цяло, червено - за романтични срещи и в очакване на раждането на момче или момиче, жълтият – за придобиване на недвижими имоти.