В Ясеново откриват Войнишкия паметник, най-големият дарител е Коалиция "Алтернативата на гражданите"

На 8 април, Лазаровден, от 14:00 часа в центъра на казанлъшкото село Ясеново ще бъде открит Войнишкият паметник, издигнат в чест на загиналите ясеновци в четирите войни през 20 век. Инициативният комитет с председател Христо Ангелов е организирал тържествена церемония за откриване на паметника, включващ военен ритуал с почетен караул и военен духов оркестър.

Броени дни преди официалното събитие организаторите успяха да монтират иавтентично старо оръдие близо до паметника, увековечавайки героизма на българите, участвали във военните действия. На 4 април 2023 година от Военното формирование в Горна Баня бе докарано автоматичното зенитно оръдие „С 60”. С огромен кран и с помощта на кмета Пламен Вълев, Атанас Георгиев, Валентин Узунов, Владимир Мишев, Владимир Толев, Добрин Добринов, оръдието бе поставено в градинката, северно от кметството. Това е 57 мм автоматично зенитно оръдие, с далекобойност от 6000 м, скорострелност- 60 снаряда за 1 минута, тегло- 4800 кг. Произведено в СССР. На въоръжение е в Българската армия от от 1956 г. За последен път участва в учението на войските на Варшавския договор „ЩИТ 82“. Оръдието е дарено за родолюбивата идея в Ясеново от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва с председател генерал о.з. Златан Стойков и Национално сдружение на запасното войнство „За честта на пагона“ с председател капитан I ранг о.з. Цвятко Дончев. Координатор на доставянето е Полковник о.з. Кънчо Михов, който внук е на безследно изчезнал участник във войните, който по чудо е оживял и се е завърнал в Родината.

Паметникът в село Ясеново се издига, благодарение на дарители, като проектната обща стойност на монумента бе изчислена на 15 000 лева. Най-големият дарител е Коалиция "Алтернативата на гражданите", които осигуриха 4500 лева за изписване имената на загиналите ясеновци върху три гранитни плочи на паметника.