На 22 март в казанлъшката ПГ „Иван Хаджиенов“ представиха специалността „Машини и системи с цифрово-програмно управление“. В месеца на професиите вече са представени три от специалностите, и то по разнообразен и атрактивен за младежите начин.
Три отбора (с бели, зелени и червени екипи) премериха сили в няколко области, показвайки своите знания, съобразителност и майсторство. Всеки от тях включваше по един ученик от 8, 9 и 10 клас, за да бъде съревнованието равностойно. Компетентно жури, оглавено от инж. Златина Илиева, включваше не само преподаватели, но и по-големи възпитаници на школото. Всеки от отборите трябваше да нареди система от 10 зъбни колелета в работеща система, след това да разпознае чертежа на машинен вал, който да измери, а размерите да нанесе на един от получените чертежи, който отговаря на детайла. Последната задача бе насочена към креативността на участниците, които трябваше собственоръчно да свият от тел правоъгълник и сърце, които да могат да се съчетаят, без да се развалят конструкциите. За всяка от задачите имаше определено време.

Зрителите също не останаха безучастни, за тях имаше поредица от въпроси, свързани с обучението. Те отговориха безпогрешно. Кое е най-твърдото вещество, което се използва и в промишлеността, кое е най-известното изобретение на Алфред Нобел, защо съвременните самолети летят с по-ниска скорост от тези, по стар модел… Възпитаниците на Механото отговориха на всички въпроси, като изброиха без грешка и шестте машиностроителни фирми в Казанлък, които си партнират с училището, първи сред които е „Арсенал“ АД. Друга специална задача бе част от децата да открият конкретни инструменти, като определят и техния вид – дали са крепежни, режещи или мерителни.

Първи в състезанието стана Белия отбор, следван от зелените и червените. Заместник-директорът на ПГ „Иван Хаджиенчев“ инж. Любомир Костадинов награди участниците в състезанието. Другата седмица в училището ще бъде представена и последната специалност – „Мехатроника“.