Честването на 146-годишнината от Освобождението на България започна в Казанлък на 2 март. Водосвет за здраве и преуспяване бе отслужен от Старозагорския митрополит Киприан в съслужие със свещеници от Старозагорска духовна епархия. Пред сградата на Община Казанлък бе тържествено вдигнато и националното знаме.

Празничните събития продължиха на площад "Севтополис", където приветствие за Националния празник произнесе председателят на Народното събрание Росен Желязков. Тук бе представен филмът "Опълченците на Шипка" на Пламен Мирянов, направен по одата на народния поет Иван Вазов. Проведе се тържествена заря проверка, а националният химн на България бе изпълнен от духовия оркестър на 61 Стрямска механизирана бригада, чиито военнослужещи дадоха и почетния караул. Предвидено е като финал на вечерта квартет "Армейска песен" да изнесе концерт на централния площад.

На церемонията присъстваха домакинът на събитията - кметът на община Казанлък Галина Стоянова, областният управител на Старозагорска област Ива Радева, командирът на 61 Стрямска механизирана бригада биргаден генерал Маргарит Михайлов, общински съветници, почетни граждани на Казанлък, граждани, ученици. Коалиция "Алтернативата на гражданите" бе представена от общинските съветници д-р Петя Папазова и юристът Иван Иванов.

На 3 март благодарствен молебен в храм "Рождество Христово" в град Шипка ще отслужи Н.Впр. Старозагорският митрополит Киприан. Началото е в 9.30 часа. От 11.00 часа на площада под връх Шипка ще бъде показан филма на Пламен Мирянов "Опълченците на Шипка", а в 11.30 часа започва тържествената церемония по отбелязване на 146-ата годишнина от Освобождението на България. От 12.00 е церемонията по поднасяне на цветя на Паметника на Свободата, а от 12.30 часа - отново квартет "Армейска песен" с концерт на площада под върха.

Община Казанлък информира, че на 3 март е организиран е безплатен транспорт за гражданите, които искат да присъстват на празник на връх Шипка. Автобусите тръгват от 7 и 9 часа, пред хотел „Казанлък“. Автобусите ще се движат обратно към Казанлък след 14.00 часа.