В Казанлък отбелязват 6 май с демонстрация на военна техника

Сухопътните войски отбелязват Деня на храбростта и празник на Българската армия на 6 май. В Казанлък домакини на събитието са генерал-майор Михаил Попов, командир на Сухопътните войски, и бригаден генерал Деян Дешков, командир на 61 Стрямска механизирана бригада. Демонстрацията ще се проведе на 6 май в района на 61 Стрямска механизирана бригада – Гарнизон Казанлък и ще бъдат показани 37 образци. Заради въведените противоепидемични мерки, събитието няма да е отворено за граждани, а ще бъде представено чрез медиите.

61 Стрямска механизирана бригада е дислоцирана в два гарнизона – Карлово и Казанлък. Тя е наследник на славните традиции на 28 Стремски полк, 21 Средногорски полк, 23 Шипченски полк и 11 танкова бригада.

В района на бригадата в Казанлък с Указ № 11 от 1889 г. на княз Фердинанд е бил създаден и дислоциран 23-ти пехотен Шипченски полк. Полкът участва в балканските войни (1912-1913 г.) в обсадата на Одрин. През Първата световна война воюва при връх Китка, и на Беломорския фронт източно от Серес. Той калява бойната си мощ и в заключителния етап на Втората световна война в състава на 8-ма пехотна Тунджанска дивизия и взима активно участие в Мурската операция. Разформирован е окончателно след края на Втората световна война.

През 1947 година в гарнизон Казанлък е сформирана Първа танкова дивизия, която по-късно поставя основите на 5-та Шипченска танкова бригада. Днес в гарнизон Казанлък са дислоцирани част от формированията на 61 механизирана бригада. Командирът на бригадата бригаден генерал Деян Дешков е на служба в Българската армия от 1998 година и е преминал през всички командни длъжности, като от 2019 година е назначен за командир на 61 механизирана бригада. Участвал е в три международни мисии – 4-ти пехотен батальон в Ирак и 5-та и 9-та охранителни роти в Кандахар, Афганистан. Награждаван е с множество предметни и морални награди, както и с награден знак „България – НАТО” втора степен.