В Испания Румелия почерпи за имен ден и Съединението
Двоен празник има днес челистката Румелия Христова. Родена в Казанлък, винаги живяла на ул. "Съединение", наречена на едната половина от Съединена България, днес Румелия е далеч от родината. Заедно със своя съпруг – китариста Стефан Христов, тя концертира в Испания, където представят своя уникален дует.

Румелия Христова е единствената жена в градеца К., както го наричаше писателят Веселин Стоянов, носеща това красиво и звучно име, свързано с българската история. Не е родена на 6 септември, но майка й Маргарита била запалена по историята, още повече, че името особено я впечатлило от енциклопедията на Н.Г. Данчов и И.Г. Данчов, което днес семейството пази като реликва в дома си на ул. Съединение". Освен това, умната млада майка удовлетворила и двете баби - Руска и Райна, и така красивата и достолепна днес казанлъшка музикантка била наречена Румелия.

Интересна е самата родова история на Румелия Христова. Тя е пра- пра-правнучка на българския православен духовник Иларион Макариополски. Родството й с търновския митрополит от 1872 г. е по майчина линия. Днешната именичка е внучка на един от първите български летци – Георги Костов, който заедно със своя механик Никола Звездев загива при самолетна катастрофа през 1934 година. Смъртта на двамата летци се превръща в събитие по онова време за Казанлък и страната. Дълго време на гроба на загиналите в града на розите стои масивен орел, поръчан и изработен в леярната, където са отливани орлите на столичния Орлов мост. Днес в дома наследничката на пилота Георги Костов се пази малка статуетка на същия орел, дарена за спомен от леярната.

Румелия Христова е завършила Музикалното училище в Стара Загора, а след това виолончело в Музикалната академия в Пловдив. И тъй като при Румелия не само името, но и цялата й родова памет е исторически значима, оказва се, че инструментът, на който свири, също има своята интересна съдба. Той е изработен в Австрия през 1848-а година. Казанлъшката музикантка получава виолончелото като подарък от композитора Борис Карадимчев – неговият баща и нейният дядо Георги Костов били близки приятели.

Традицията да бъдат забележителни в това, което правят, наследява и синът на музикалното семейство Христови - Кристиан. През миналата година лично чрез президента на България стигна благодарствено писмо от Канада за проявен героизъм от младия мъж. Член на Кралската Канадска конна полиция, сега пенсионер, като турист на българското Черноморие станал свидетел как 24-годишният Кристиан Христов, тогава студент в Икономическия университет, и приятелят му от военноморското училище Янко Христов спасяват 70-годишен човек от бурните вълни. Стана ясно, че Кристиан не за първи път рискува живота си, за да спаси давещи се хора. Младият мъж вместо да почива, през летните ваканции работел като спасител на плажа във Варна.

Днес, на 6 септемвритримата Христови отбелязват личния празник на Румелия и Деня на Съединението далеч от България. В Испания забелязват уникалния дует от виолончело и китара на Румелия и Стефан и специално ги канят на поредица от концерти. Ангажиментите им са много, вероятно ще продължат и след летния сезон, казва Румелия. Носталгия прозира в гласа й - нищо чудно семейството да избере Иберия, където да продължи своя житейски и творчески път.