„Трубадур“ - една завладяваща история, забулена в тайнственост и драматични обрати с чудесните изпълнители на главните роли Александър Крунев /Граф ди Луна/, Владислава Гарвалова /Леонора/, Петя Цонева /Азучена/, Борис Тасков /Манрико/, Емилия Джурова /Инес/, Александър Марулев /Ферандо/, Ивайло Йовчев /Руиц/, Стоян Буюклиев /Вестител/, Христо Иванов /Циганин/, оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора, Прабългарска школа за оцеляване Бага-Тур. Режисьор Огнян Драганов. Спектакълът е от 19 часа, на 23 май. Диригентите са от майсторски клас по оперно дирижиране, който започва днес, 20 май в Старозагорска опера. Сценографията и костюмите са на Денис Иванов, Хормайстор Младен Станев, Kонцертмайстор Паулина Захариева.
„Трубадур” е сред най-обичаните и очаквани винаги с интерес оперни заглавия. Показателно е, че това е второто оперно заглавие, което е поставено на сцената на Старозагорската опера, след нейното създаване през 1925 година.
Спектакълът е решен с ефектна сценична визия и залага на силен солистичен състав.
Режисьорският прочит провокира мащабни сцени, каскади, органично вплетени в сценичното действие. Главният герой, Граф ди Луна е представен като Граф Дракула“, като „страшната приказка на ужасите“. Леонора е единственото човешко същество в спектакъла, а всички останали са обладани от демони и бесове. Костюмите са в актуалният за произведението стил на късната готика и конкретно Бургундската мода.