Сделки за милиарди между САЩ и Саудитска Арабия

През първия ден от визитата на Тръмп бе договорена оръжейна сделка за 110 млрд. долара, „Дженеръл електрик“ подписа сделка за 15 млрд.долара.

През първия ден от визитата на президента на САЩ Доналд Тръмп саудитският крал Салман го удостои с най-високото саудитско отличие - орден "Крал Абдул Азиз", отбелязва Ройтерс

Двамата си размениха послания и в Туитър. Тръмп отбеляза, че е чудесно да е в Рияд.

Кралят го приветства в официалния си акаунт с думите: "Г-н президент, вашето посещение ще засили стратегическото сътрудничество и ще доведе до глобална сигурност и стабилност".

Тръмп и крал Салман подписаха серия от споразумения. Сред тях е най-мащабната в историята на САЩ оръжейна сделка, включваща доставки на американски оръжия и военно оборудване на Саудитска Арабия за почти 110 млрд. долара. Тя влиза в сила веднага. Сделката предвижда и допълнителни продажби на оръжие за Рияд за 350 млрд. долара през следващите 10 години.

Очаква се саудитският петролен гигант "Арамко" /Aramco/ да подпише днес сделки за 50 млрд. долара с американски компании - част от стремежа на монархията да диверсифицира икономиката си отвъд износа на петрол, каза генералният директор на "Арамко" Амин Насер.

Американският технологичен и инженерен конгломерат "Дженерал електрик" /General Electric, GE/ е съобщил, че е подписал със Саудитска Арабия сделки за 15 млрд. долара. Контрактите, които включват доставка на стоки и услуги от "Дженерал електрик" за близо 7 млрд. долара, са от различни сфери - от енергийния отрасъл и здравеопазването до петролната и газова индустрия и минната промишленост, посочва в комюнике компанията.

Днес се очаква Доналд Тръмп да държи в Рияд реч пред мюсюлмански лидери с призив за сплотяване в борбата срещу ислямистките екстремисти. Той ще участва също в среща на върха с лидерите от 6-членния Съвет за сътрудничество в Залива.

Източник: БГНЕС