Телефонна измама за 40 бона остави трима в ареста

По искане на Районна прокуратура - Стара Загора, съдът определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Васил А., на 41 г., Орлин Б., на 37 г., и Веселин П., на 46 г., привлечени като обвиняеми за извършена телефонна измама. На 21 ноември 2017 г. в Стара Загора, в съучастие помежду си и с неустановено към момента лице, са заблудили 45-годишна жена, че участва в полицейска операция за залавяне на телефонни измамници. С това са й причинили имотна вреда в размер на 30 000 лева и 5000 евро.

В хода на образуваното досъдебно производство е установено, че на 21 ноември 2017 г. в Стара Загора по телефона на 45-годишната жена позвънило неустановено към момента лице, което се опитало да я въведе в заблуждение. След като приключила разговора с него, жената получила второ обаждане от друго лице, което се представило за полицейски служител и обяснило, че в момента тече операция за залавяне на телефонни измамници и поискал съдействието й, като обяснил, че средствата, които предостави веднага след залавянето на измамниците ще ѝ бъдат върнати. Пострадалата се съгласила да съдейства на мнимия полицай и при повторен разговор с измамника се съгласила да изпълни условията му и хвърлила през терасата 30 000 лева и 5000 евро. Обвиняемият Орлин Б., отишъл до адреса на пострадалата и взел хвърлената от нея торба, в която били поставени парите. След това се срещнал с обвиняемия Веселин П., с когото напуснали Стара Загора. В друго населено място ги чакал обвиняемият Васил А., който бил „свръзка“ между неустановеното лице, водещо телефонните разговори, и „мулетата“ Орлин Б. и Веселин П. Тримата обвиняеми разпределили получените чрез измамата финансови средства.

В хода на разследването, под ръководството на Районна прокуратура – Стара Загора, се установява съпричастността на тримата обвиняеми към извършването на подобни измами на територията на Стара Загора. Те са с местожителство извън област Стара Загора, като живеят в населени места на територията на област Велико Търново.

Обвиняемият Васил А. е криминално проявен и осъждан общо 8 пъти за престъпления от общ характер - предимно извършени измами. На 30.10.2015 г. обвиняемият Васил А. е бил условно предсрочно освободен от затвора в Ловеч.

Обвиняемият Орлин Б. е криминално проявен и осъждан общо 7 пъти за престъпления от общ характер - предимно за извършени кражби. На 31.05.2012 г. обвиняемият Орлин Б. е бил освободен от Затвора в гр. Ловеч поради изтърпяване на наложените му наказания.

Обвиняемият Веселин П. е криминално проявен и осъждан общо 3 пъти за престъпления от общ характер за извършени измами и документни престъпления, като са му били налагани наказания „лишаване от свобода“ условно.

Районен съд - Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че Васил А., Орлин Б. и Веселин П. са извършили престъплението, за което са привлечени като обвиняеми и съществува реална опасност да се укрият или да извършат друго престъпление.

Взетата мярка за неотклонение спрямо тримата може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд-Стара Загора.