Талантливата Рая дари свой макет на манастира „Рождество Христово“ на кметството в Шипка

Талантливата Рая Гайтанджиева подари изработен от нея макет на Шипченския манастир „Рождество Христово“ на кмета на Шипка Василка Панайотова, по повод 146 години от епичните боеве за Шипка-Шейново и повторното освобождение на града. 16-годишната девойка е възпитаничка на НУПИД „Акад. Дечко Узунов“. Макетът ѝ бе изработен миналата година, със съдействието на нейния дядо Дончо Драгнев и на нейните преподаватели от Художествената гимназия. В работата си, младата художничка е използвала фибран, силикон, стиропорни топки и темперни бои. Макетът на манастира бе отличен със Специалната награда на кмета на Варна, на XII‭ ‬издание на Националния ученически конкурс‭ „‬Българските архитектурни паметници в макети‭“, през миналата година, за което тогава написа сайтът zakazanlak.bg‬.‭ Това бе първият макет, изработен от момичето, но наградата й от Варна я насърчи да продължи да работи в тази област.

Самата Рая живее в историческия балкански град, познава и тачи историята и традициите на своето родно място, активно участва в обществения живот – тя е танцьорка в танцов клуб „Шипченка“. През миналата година, по повод „Богородични празници 2023“, тя изрисува герба на Шипка на стена на главната улица „Стефан Орешков“.

„Щастлива и горда съм, че такива таланти живеят, обичат и почитат родния си край. Познаването на историята, традициите и обичаите на мястото, където живеете и растете е от фундаментално значение за вашето и за бъдещото поколение. Това е съкровищница, завещана ни от нашите предци и сме длъжни да я съхраним. Макета ще остане в кабинета ми като прекрасен спомен от днешният празник. Бъди здрава, щастлива и благословена с таланта си, Рая!“, каза кметът на Шипка Василка Панайотова.