Средно по 15 човека на ден преминават през една от частните медицински лаборатории в Казанлък, за да си направят бърз тест за коронавирус.
Това показа проверка на zakazanlak.bg.
Сред подложилите се доброволно на тестуване за наличие на вируса, блокирал света, са хора на различни възрасти, има и деца.
Цената на бързия тест за COVID-19 e 27лева, като резултатът излиза в рамките на деня, след около 6-7 часа.
Не е нужно направилият си изследването да се връща за резултат в лабораторията. Служителите в нея връщат обаждане, за да информират за резултата.
При положение, че бързият тест е положителен, лабораторията е длъжна да уведоми Централната вирусологична лаборатория в София и РЗИ.
В този случай на гражданина се прави задължително втори тест -PCR, който се изпраща за изследване в столицата. Цената му е 100 лева, като тя също се заплаща от гражданите. Резултатът от втория тест излиза до 48 часа.


При положение, че и оттам бъде потвърдена положителната проба, гражданинът влиза в процедурата, разписана от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и следва да започне съответното лечение или спазване на карантина, ако няма симптоми на заболяването.
До момента в казанлъшката лаборатория, извършваща тестовете за коронавируса няма открити положителни случаи на изследвани в нея.